FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

Project: FL House
Architects: Jacobsen Arquitetura
Project Team: Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Marcela Siniauskas, Frederico Escobar, Pedro Ramos, Natália Tieri
Interior Design: Marcela Ernani Arquitetura
Location: Bragança Paulista, Brazil
Build Area: 815,00m2
Year 2017
Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG
Text by Jacobsen Arquitetura

Based on a study of the terrain, we identified two striking visuals: the rear of the property, with a beautiful forest landscape; and the front of the lot, which offers an ample view of the setting sun with a field of orange trees in the background. The side views were not highly valued since neighboring lots will be occupied in the future.

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

From this reading emerged the image of a long, slender volume, parallel to the main road, with wide and slim edges forming generous balconies, completely open and transparent. In order to take advantage of these visuals, the FL House was raised to the highest level of the land, allowing a lower floor camouflaged by lopes with vegetation and stone walls, where the garage, technical areas and employees were located.

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

The connection between these two levels was designed to be as natural and pleasurable as possible: a broad staircase with a slight slope in which the steps turn into planters and natural light penetrates through an opening in the ceiling, with the same dimensions of the staircase.

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

The social areas and bedrooms are on the main floor, which occupies the entire width of the land. In the center of the volume are the Living Room, Dining Room and Verandas, open to both sides and integrated through a high ceiling and four-meter-long eaves. The stone floor covering the rooms extends outside, forming the terrace and swimming pool; the protection of the forest trees ensures a quiet and private garden.

outdoor living / Jacobsen Arquitetura

To the right of the rooms were placed the Home Theater, the Kitchen, the Gourmet Area and a pool changing room, offset by a large stone wall that borders the side of the house. On the opposite side, the six en-suites, three in the house next to the main block, were slightly suspended to the height of the garden, making the volume lighter and also generating cozier internal heights.

interior design / Jacobsen Arquitetura

Few materials were selected to compose the finishing toolkit: South American walnut (freijó), for the roofing lining; stone wood for walls and slopes; charred wood for moveable panels and semi-polished granite for the floor.

plan

staircase / Jacobsen Arquitetura

design architectural / Jacobsen Arquitetura

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

plan 2

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

FL House, Brazil / Jacobsen Arquitetura

pool / Jacobsen Arquitetura

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Hennessey House

Hennessey House / Paul Archer Design

The ground floor plan of Hennessey House has been completely transformed by removing partitions to create spacious living spaces, filled with daylight from a new floating cantilever extension and pitched glazed sized return.
This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 19

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space

The site is a promontory on the relatively small island of Krokholmen in Stockholm's outer archipelago: a typical archipelago landscape with windswept dwarf pines and soft mountain outcrops produced by the inland ice.
The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 7

The Bridge House in Tainan City, Taiwan / HAO Design

To make sure the expansiveness of the home does not add distance within the family, HAO Design chose to use the available space to its full. The roomy, open-concept kitchen has a generously-sized island.
Ottiqa House, Kuala Lumpur by Fabian Tan Architect

Ottiqa House, Kuala Lumpur by Fabian Tan Architect

A home set in the hillside of an affluent area owned by a young couple, about to start a family. The brief was to accommodate a place that will provide a calm simple lifestyle.
Inspiring Spanish Apartment with Raw Industrial Details 14

Inspiring Spanish Apartment Features Raw Industrial Details

A housing unit that due to Barcelona´s rising rental apartment demand was divided, as it happens with theatre plays, in three acts. Located in the very heart of Poblenou it manages to reflect the neighbourhood’s industrial character while sequentially unfolding its spaces in a narrative manner.

More Articles Like This