Playworks Headquarters by Feldman Architecture

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

Project: Playworks Headquarters
Architects: Feldman Architecture
Contractor: Oak Park Construction
Building Owner/Project Manager: Metrovation
Structural Engineer: ZFA Structural Engineers
Mechanical Engineer: MHC Engineers Inc.
Lighting Consultant: Associated Lighting Representatives
Location: Oakland, California
Project size: 16191 ft2
Completion date: 2020
Photographer: Cesar Rubio

A relationship that began in 2016, Feldman Architecture originally connected with Playworks via the website OnePlus, an online platform connecting nonprofits to relevant design professionals providing pro-bono services. Playworks, an organization dedicated to providing ‘better recess’ to schools across the country, wanted an office to reflect the fun philosophy of their company and the dynamic ways in which they engage with not only the Oakland community, but also represent their larger organization as the national headquarters.

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

The new office space welcomes visitors with an inviting Playworks graphic and an energetic pop of color- a reception desk constructed of repurposed school lockers, doubling as storage and reinforcing the recess theme. The front office space is centered on a collaborative, open lounge with flexible seating, surrounded by a selection of conference rooms and individual “phone booths.” An existing loft was repurposed to provide additional flexible workspaces. Throughout the office space, recess and playtime themed wayfinding graphics add youthful energy, graphically illustrating popular recess games.

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

Tucked away towards the rear of the office, a kitchen and recreation area act as a community hearth space – a ping pong table, communal break area, and new kitchen furnishings give staff and visitors room to eat and socialize. Attached to the kitchen, an open and inviting “mesh” space with newly installed wooden bleachers serves a variety of purposes- team meetings, company presentations, as well as four square tournaments. The mesh space opens up onto a sunny outdoor patio with a roll-up, glass garage door and new turf surfacing.

communal break area, Feldman Architecture

Through thoughtful collaboration and dialogue, the renovated Playworks headquarters gives this organization a home, specific and meaningful to its purpose and values.

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

Meetings room, Feldman Architecture

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

inner courtyard, Feldman Architecture

facade, Feldman Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Haussmannian Parisian Apartment - Wood Ribbon by Toledano+Architects

Haussmannian Parisian Apartment – Wood Ribbon by Toledano+Architects

The whole concept was to create some contemporary architecture, a light element that would allow to preserve all the existing historical elements that confer a strong character to the place while unveiling new uses and a new appreciation of space, suited to its 21st century inhabitants.
Chinatown Apartment by Buro Koray Duman

Chinatown Apartment / Buro Koray Duman

This 1,500sf  Chinatown apartment was designed by Buro Koray Duman, a research and idea driven architectural practice in New York City led by Koray...
Carnegie House by Zen Architects

Carnegie Gallery House / Zen Architects

Carnegie Gallery House was created in response to our clients request for a compact home that would also allow them to create and exhibit their art collection. By placing a combined gallery and studio space upstairs and incorporating a large, north facing void over the living space below, the art is visible from all angles.

Duplex in The City / Luigi Roselli Architects

Equivalent to the brownstones of New York, this interwar duplex is a humane scale solution to housing in the Sydney city fringes. Shoulder to shoulder...
BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

This 450m2 house is located in a corner lot, in a closed neighborhood of the city of Adrogué, in Buenos Aires. In the form of an “L” the house embraces the central garden from the outside towards the inside.

More Articles Like This