Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral House that Exists in Harmony with Nature

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

Project: Villa C
Architecture: Paul de Ruiter Architects
Project Architect: Paul de Ruiter
Project Team: Martijn van Gameren, Richard Buijs, Marieke Sijm, Noud Paes
Construction Consultant: Pieters Bouwtechniek
Installation Consultant: DWA Bodegraven
Contractor: WBC Bouwgroep
Location: Het Gooi, the Netherlands
Total floor area: 320 m2
Completion: April 2019
Photography: Tim van de Velde Photography

Villa C lies tucked away in the woodlands of Het Gooi. Designed by Paul de Ruiter Architects in accordance with the principles of the circular economy and built largely from wood, the villa utilises its materials in a way that makes clever use of sunlight and solar energy, and in so doing creates a striking contrast between the southern, floor-to-ceiling glass facade of the living quarters and the blank, dark wood facade on the northern side, where the main entrance is located. The result is a salubrious, energy-neutral villa that exists in harmony with nature.

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

Interplay between interior and exterior worlds
The villa consists of two floors. The ground floor stretches across the plot, and features a wooden canopy that extends beyond the facade on all sides, keeping the place cool in summertime and helping to retain the heat in the winter. This provision allowed us to leave the entire southern facade transparent, resulting in an interior that is always awash with natural light and in communion with the lush, green world around it. The garage, kitchen, dining room, living room and library are situated on this floor, the individual spaces connected by a light and airy walkway that stretches in an unbroken line along the length of the glass facade and opens out onto the garden. Despite the level of exposure to the outside world, the interior feels intimate and secure, thanks to the wooden canopy. The bedrooms are upstairs, in a centrally positioned rectangular box with floor-to-ceiling glass walls on the east and west, providing the home’s occupants spectacular views of the ground floor’s roof garden and the surrounding forest.

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

Natural materials
The villa is built from natural materials. Its entire structure and facade cladding are of wood, and the bulk of the remaining materials can be reused in the circular economy. The ground floor roof is covered in vegetation and the first floor roof is fitted with solar panels. A heat pump uses the cold air it stores in the earth in winter to cool the house in summer and reverses the process when heat is needed indoors in winter. These measures and our adherence to passive building principles made Villa C’s energy-neutrality a pretty straightforward affair.

a Salubrious and Energy-Neutral House that Exists in Harmony with Nature

dining area, Paul de Ruiter Architects

kitchen, dining area, Paul de Ruiter Architects

kitchen, Paul de Ruiter Architects

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

living room, Paul de Ruiter Architects

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Headliner Apartment by Pavel and Svetlana Alekseevs

Headliner Apartment by Pavel and Svetlana Alekseevs

Project: Headliner Apartment Interior Designers: Pavel and Svetlana Alekseevs Location: Moscow, Russia Area: 78 sq.m Year 2021 Text and photos: Courtesy of Pavel and Svetlana Alekseevs Headliner Apartment is a...
Casa Arturo in Mar del Plata by Moirë Arquitectos 18

Casa Arturo in Mar del Plata by Moirë Arquitectos

Casa Arturo is located in Mar del Plata, Argentina. This house responds to the requirements of a young family, who prioritizes the privacy and the relationship with the green areas. Bearing in mind those premises, the design tries to create a limit from the street, which results in a simple façade.
The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home

The Sisters House – Black Addition to Traditional-Style Home in Québec

The Sisters House project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. The owners purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity.

VF Apartment in Ipanema / Studio RO+CA

Designed by Studio RO+CA, the VF apartment is located in Ipanema, Rio de Janeiro, Brazil. A few steps from the beach. The initial idea...
Modern Barn Form by Red Architecture 12

Modern Barn Form – Innovative Black Barn by Red Architecture

This " modern barn form " is a summer house designed by Red Architecture in Waikato, New Zealand. The clever and economical design consists of two black barn like structures made from simple materials that create a warm, functional, industrial style home.

More Articles Like This