Architecture and Interior Design StudiosFirm ArchitectsConverted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

Project: Converted Warehouse
Architects: Firm Architects
Architect And Project Manager: Niek Joanknecht
Location: Vlaardingen, Rotterdam, the Netherlands
Size: 215 m2
Year: 2019
Photo Credits: Studio de Nooyer

For a private investor, Firm converted a 215 square meter part of this 120-year-old Warehouse on one of the busiest harbours in the Port of Rotterdam. The poorly lit space combined with a north-facing facade with just a few windows meant the owner needed to be visionary in order to perceive a bright and well usable office space. It is this capacity combined with the architectural aspirations and the open mind of the investor that ultimately have led to a strong collaboration with the architects and a thoughtful design.

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

The architects started their architectural task by researching the maximum number and sizes of possible new openings in the façade. All in close contact with the monuments committee of the municipality. After securing the right to open-up the old window openings in the facade and add new windows and doors, the possibility to create a well lit space was conceived. To further enhance this, Firm architects decided to disconnect the new interior from the old walls. This appearance of the design being somewhat subtracted from the original shell, the old brick walls, has a dual purpose; it creates architectural contrast and it ensures the minimal north-facing daylight to flow in across both levels as the architects bridged the half meter between the interior and the outer wall with a glass floor over the full width of the facade. Furthermore, they added mirrors on the walls on both levels to enhance this effect.

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

In the interior, the design principle of subtracting the new from the old creates an enriched dialogue between the original building and its novice function. This is strengthened by technical material usage in the new interior such as aluminum wall paneling and a stainless steel kitchen. The wood paneling forms a volume embracing the large central vide and ensuring a perfect acoustic for an office.

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

kitchen, Rotterdam / Firm Architects

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

bathroom, Rotterdam / Firm Architects

architectural details, Rotterdam / Firm Architects

details, Rotterdam / Firm Architects

Subscribe to our newsletter

Cactus Loft Apartment for a Drummer / Zooi Studio

Designer: Zooi Studio Project: Cactus Loft Apartment Location: Kiev, Ukraine Description by designer: An extravagant couple wanted to see a fancy design in their room! They said...

Wandsworth Cottage by Patalab Architecture

Built in the late 19th century as part of a large new estate in South London, Wandsworth Cottage is a small Victorian terrace house originally built as a modest workers’ cottage.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

Placed in a land with a native forest surrounding it, the NVD house was designed in order to attend the wishes of a couple with three children: having a weekend residence for relaxing and leisure moments to the family.

Are You a Freelancer? Learn How to Ensure Digital Security with These Simple Tips

Yes, no one can deny the many advantages you have working as a freelancer. From having the possibility of getting involved only in the projects that genuinely interest you and subjects you are most passionate about to being able to organize your time and schedule as you please, provided you fulfill the work and establish professional collaborations.

Lovely Apartment in Torino Cleverly Combines Classical Details with Contemporary Arrangements

This lovely apartment is located in Via Cernaia, the axis of expansion of the late nineteenth century city focused on the Porta Susa station, in the center of Turin. The accommodation, on the main floor of an eclectic building, is characterized by the airy vaulted rooms

Recommended Stories