Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta

Designer: Egue y Seta
Project: Poble Nou Apartment
Team: Daniel Pérez, Felipe Araujo, Gaia Trotta, Szymon Keller and Covadonga Díaz.
Location: Barcelona, Spain
Area: 46m2
Year 2017
Photographer: Vicugo Studio

“Devide and Conquer” said Julius Cesar in Rome, and it is also what the less belligerent Barcelona´s real state promoters think when faced with the challenge of converting former industrial spaces at @22 district towards their residential use.

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 1

The industrial buildings and warehouses at Poble Nou offer “open plan” possibilities, natural light and ventilation in a spot that, as the city grows, is progressively becoming ever so centric. The only thing that even today prevents their square meters from reaching their maximum profitability as an investment would be maybe and precisely, their excess when compared to those strictly necessary for living. The operation that most property owners looking to rent out these spaces is therefore: horizontal division.

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 2

This Poble Nou apartment home is a paradigmatic case of the urban and real state transformation that has been sweeping over the city and especially through this neighbourhood in the recent past. A housing unit that wasn´t such a short while ago and ended up becoming three. A space where workmates used to align themselves one next to the other, instinctively and endlessly along great window panes and under large industrial fluorescent lights; a place where today, instead, various and differentiated ambiances alternate, providing each of them refuge, intimacy and relax for “ever-singles” or “life-mates for life”, over beds and tables where they fabricate nothing less than their personal history, their most private day-to-day relationships, their dreams and nightmares, and also, a chapter, always tragicomical, of their lives. A place, that just like any other home, is the stage where the least public of our stories take place. A scenario for a choral story which diversity of main characters has required it to be divided, just like theatre plays, in acts. Over this stage we managed to fit three.

 

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 4

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 5

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 3

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 6

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 7

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 8

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 9

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 10

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta 11

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Foo House, Arizona by The Ranch Mine

Pottery has played a critical role in most societies in human history as well as our modern-day understanding of those societies.

Vineyard Cottage in Valencia / Ramon Esteve Studio

The Vineyard Cottage project pursues a monolithic image of the materials so it can express, in the same inner and outer way, a means to achieve essentiality. Thus, both the concrete shell and the wooden boxes are presented in the same way inside and out, preserving materiality and texture.
Narrow Vertical Home Maximizes Light and Space in Ho Chi Minh City, Vietnam 2

Narrow Vertical Home Maximizes Light and Space in Ho Chi Minh City

18 House is a narrow vertical home located in a calm dead-end alley in Ho Chi Minh City, Vietnam, owned by a young couple with a kid. The plot is a relatively small rectangle of 18 sqm which had challenged the architect to bring out
La Valletta House by Architrend Architecture

La Valletta House by Architrend Architecture: Light, Water, Glass and Exposed Concrete

La Valletta House features special design solutions that express a vision of architecture as a fluid, dynamic space characterized by a strong identity.
Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Through a series of thresholds from opaque to transparent, Yo-Ju Courtyard House, which means “secluded living” in Mandarin Chinese, embraces the future of suburban density by establishing a private experience despite being adjacent to a busy arterial street in the Clyde Hill neighborhood of Bellevue.

More Articles Like This