Port Moresby Small House by Studio Workshop

Port Moresby Small House by Studio Workshop

Architects: Studio Workshop
Project: Port Moresby Small House
Location: Port Moresby, Papua New Guinea
Year 2017
Photographer: Peter Bennetts

The Small House is a compact 2-bedroom dwelling situated at the top of a steep, west-facing block facing Port Moresby Harbour – overlooking a former cargo terminal and capturing views to the Coral Sea beyond. The first of 3 structures on the site, which will include the Big House on the middle of the block and a guard house at the street level, the Small House is a concrete building clad in a dynamic and diaphanous timber jacket. Currently under construction, the house continues a research trajectory into the creation of bespoke forms through computational design techniques and rapid prototyping fabrication coupled with on-site assembly.

Port Moresby Small House by Studio Workshop 1

Several custom components of the project are tested, refined, and manufactured by Studio Workshop in the Gold Coast, including stairs, internal joinery, the external wrapper, and then shipped to PNG for implementation. The Small House has been developed for an expatriate client who has lived in PNG for three decades, and who is overseeing construction in collaboration with a local builder and certifying engineer.

Port Moresby Small House by Studio Workshop 2

Port Moresby Small House by Studio Workshop 3

Port Moresby Small House by Studio Workshop 4

Port Moresby Small House by Studio Workshop 5

Port Moresby Small House by Studio Workshop 6

Port Moresby Small House by Studio Workshop 7

Port Moresby Small House by Studio Workshop 8

Port Moresby Small House by Studio Workshop 9

Port Moresby Small House by Studio Workshop 10

Port Moresby Small House by Studio Workshop 14

Port Moresby Small House by Studio Workshop 11

Port Moresby Small House by Studio Workshop 12

Port Moresby Small House by Studio Workshop 13

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

The Rovers Return, Daniel Hopwood

The Rovers Return / Daniel Hopwood

After many years of living in the Near and Far East, our clients retired and returned to London. They wanted a base which is easy to manage, comfortable, feels stylish and new and is also a good backdrop for their art collection.
Partial Reconstruction and Interior Design of a Flat from 1936 in Warsaw

Partial Reconstruction and Interior Design of a Flat from 1936 in Warsaw

The project included interior design and a partial reconstruction of the interior of an apartment from 1936 in Warsaw, in the neighbourhood of Stara Ochota.
Prefabricated Timber House 9

Prefabricated Timber House / House In The Woods by alma-nac

Drawing reference from the typical Russian Dacha, this fully prefabricated timber house is nestled tightly between the trees in the woods of Hampshire. The...
Angular Melbourne House Designed to Support an Active Lifestyle

Angular Melbourne House Designed to Support an Active Lifestyle

The site is a small 300m2 suburban block in south east Melbourne. The brief was to design a new dwelling to accommodate a family of 4 while also including flexible spaces which can change as the children grow and the needs change.
Innovative Workspace

Innovative Workspace for Department G, ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

The INNO-SPACE U20 project was conceived by ŠKODA AUTO‘s Quality Management department, a strong representative of the traditional company culture. While keeping quality as the basic requirement, the workspace is creatively transformed using design and technology.

More Articles Like This