Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

Project: Alpine Holiday Home – Z House
Architects: GEZA – Stefano Gri, Piero Zucchi with Stefania Anzil
Principal architects: Stefano Gri, Piero Zucchi, Stefania Anzil
Assistant architects: Tina Carletti, Marjana Dedaj, Elisa Mansutti
Structural design: Ing. Alessandro D’Agostino
Mechanical design: HT Engineering
Electrical design: Studio Battista
Carpentry: Malisan Franco & C
Furniture: Floreani
Location: Liguria, Italy
Year 2016
Surface area: 195 sqm
Photographer: Gianni Antoniali
Text by GEZA

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature and the mountains.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

The site on which the house is placed is a complex place with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic “frameworks”.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

The approach path is thus one of the key points of the project, the arrival is a precise and inevitable sequence: the road climbs steeply, the house shows itself from afar in the middle of other buildings, then hides and then reappears in a scenic perspective from the bottom where you can feel the whole size of the building.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

To enter inside, however, it is necessary to turn around with an obligatory, necessary path, in which the perception of the house gradually loses the built context and fits into the natural one.

dining room, Geza - Gri e Zucchi Architetti Associati

During this journey of “passage” it becomes gradually smaller, the scale is reduced and from a volume of three floors then you get to a small and solitary monopiano volume, framed only by the landscape.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

The choice of orientation of the views determines the plan of this alpine holiday home: to the west there is the access, with all the service volumes, to the east a large living area that looks into the distance towards the point where the valley continues and offers bright panoramas.

kitchen, Geza - Gri e Zucchi Architetti Associati

The list of functions requested by the owners is rich and complex, and it is divided into a plant with two juxtaposed volumes that are divided into sections with different heights, which follow the conformation of the land.

interior design, Geza - Gri e Zucchi Architetti Associati

The large living area is located at the entrance level, and combines the two volumes into a single fluid space, while the other functions are divided: the master bedroom area is on the upper floor, overlooking the double height, while the other bedrooms, the sauna and wellness area are located on the lower floor.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

This section achieves two objectives: one external and one internal. From the outside the house seems to “slip” on the ground, the ground is inclined and fluid, the house is light and does not impose terraces or other violent works on the landscape. From the inside the volume of the living area is designed by an impressive exposed concrete roof, which follows the slanting of the two volumes with different heights. It seems to enter the mountain.

interior design, Geza - Gri e Zucchi Architetti Associati

The materials that make up the project reflect the basic ideas. The construction is in concrete, but it is visible only inside. The exposed concrete floors and ceilings, suspended on glass façades, accentuate the lightness of the roof.

Retreat on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

From the outside the house is characterized by an external “skin” made of wood, like many traditional alpine architecture. Today this facade loses the traditional functions related to agriculture and breeding, and becomes a sun breaker, a necessary element of solar control and energy-saving. A fundamental architectural occasion.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

The theme of lightness is guided by the design of the external sunshade (made of vertical larch blades) that surrounds the whole building, regulates the relationship with the light and the panoramas, and invents a filter space between the internal (private) world and the outside world (public).

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

The wooden blades have different orientations, they are sometimes rotated, the spacing is not constant. They open up to let you see and they hide and hide. They condition the internal relationship between inside and outside, and so the light vibrates and changes constantly on the outer skin of the house. It is a subtle and iridescent vibration, with the light light of the Alps.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

plan

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy: Z House

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Contemporary Family Ski Cabin with Scandinavian Influences

Contemporary Family Ski Cabin with Scandinavian Influences

From inception this house had an ambitious brief: create a family home equal parts warm, modern light filled ski cabin that also incorporates the best locally sourced materials, natural fabrics, and leading eco friendly standards and building practices.

Duplex in The City / Luigi Roselli Architects

Equivalent to the brownstones of New York, this interwar duplex is a humane scale solution to housing in the Sydney city fringes. Shoulder to shoulder...

Renovation of a Catalan Architectural Heritage Building

Calella is a heritage building fully rehabilitated by Barcelona-based Lluis Corbella. With an area of 766 square meters, the house is located in Calella de...
Traditional-Style-House-Transformed-into-a-Modern-Home-in-Barcelona

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona

The materialization is answering the desire to recover and/or emphasize the original condition of the traditional style house. A piece of natural terracotta is placed on a running board as the pavement and the walls are stripped to expose the original factory work with all its defects and textures.

Double Loft in Providence’s jewelry district, Rhode Island

Double loft is located in Providence, Rhode Island and was designed by 3SIXØ Architecture. Description by 3SIXØ: An artist specializing in ceramics and light reflective...

More Articles Like This