Residential ArchitectureHousesTheodore Wirth Ranch / Strand Design

Theodore Wirth Ranch / Strand Design

Theodore Wirth Ranch, Strand Design

Architects: Strand Design
Project: Theodore Wirth Ranch
Location: Minneapolis, Minnesota, United States
Photography: Josh Grubbs
Text by Strand Design

Envisioned as a modern ranch, the Theodore Wirth ranch home rests comfortably on its hillside location. Immediately adjacent to the property, a densely wooded park creates a retreat-like feel during the summer months, while revealing the Minneapolis downtown skyline and its close proximity to the city throughout the winter season.

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 1

Working with the clients, this residence was designed in a way that can easily accommodate gatherings and be used as a place to entertain. Central to the property, a 10-meter swimming pool reflects views of the surrounding structures. In addition to the sauna, the pool house along the western edge provides a sheltered deck area and outdoor kitchen. Reflecting off the expansive south facing windows of the home, the pool helps frame views from within the open volumes of the living spaces. Mitigating street noise from the southern edge of the property, a planted berm adds privacy while further creating a sense of refuge in its semi-urban setting.

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 2

Laboring over every material and line, this project is the result of rigorous design and planning with the clients. With a constant requirement for precision, the joinery and timing of materials throughout the home create clean, harmonic spaces that carry one throughout the home. Celebrating a truth in materials, white walls highlight the wide variety of finishes including clear timber, sandstone, marble, cork, concrete, and steel.

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 3

Creating a home with lasting durability and an enduring aesthetic, the varied materials used for the project have been carefully chosen for their natural beauty–drawing a close connection to the raw elements of the earth. Containing the volumes of the home, the striking cantilevered roof plane shields the living spaces from the summer sun while catalyzing the sense of energy and movement throughout the entire site.

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 4

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 5

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 6

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 9

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 7

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 8

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 10

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 11

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 12

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 13

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 14

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 15

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 16

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 17

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 18

Theodore Wirth Ranch, Strand Design 19

Contemporary Villa in La Baule – Game of Colors That Bring Joy and Dynamism

These attractive interiors belong to a beautiful villa located in La Baule in the southern Brittany, France. On a background dominated by darker and...

Minimalist Urban Flat in Vilnius / InArch Studio

The task: to create a home for a young family in the center of Vilnius. The interior features bold, clear line solutions. Strong contrasts and interactions of materials. Minimalist spaces complete the artworks of large-scale paintings.

Cheetah Plains Safari Lodge in South African Wildlife

The new Cheetah Plains safari lodge in the Sabi Sand Game Reserve in the Kruger National Park, South Africa, designed by ARRCC, reinvents traditional safari-style architecture to create an altogether new safari experience of nature from within.

Bejeweled Chandeliers by Koket

A chandelier is much more than a light source; it is a detail that inspires luxury and class. The word originates in Old French...

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

With Lytton Park Residence project, we explore the hip roof typology within the context of a quasi-suburban environment. The apex of the upper volume is off-set toward the west, positioning it adjacent to the larger of its neighbouring houses.

Related Articles