Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior

Architects: Walker Warner Architects
Project: Portola Valley Barn
Project Team: Thomas Clapper, Dan Hruby, Brian Lang, Mark McPhie, Gregory Warner
Interiors: Selby House Ltd.
Landscape: Janell Denler Hobart Gardens
Location: Portola Valley, California, United States
Photography: Matthew Millman

The Portola Valley Barn is a dynamic space, separate from an existing main residence, designed for large-scale entertaining as well as relaxation. Reminiscent of the tin-roofed, weathered rural vernacular of the picturesque surroundings, the compound comprises three primary structures connected by interstitial entryways containing a kitchen and powder room. The exterior of the main structures are composed of weathered materials intended to blend into their surroundings. In contrast, the contemporary interior features crisply detailed white walls, polished surfaces, and dramatic lighting.

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 1

Walker Warner designed three connected structures to house an office, guest suite and a great room, which the family uses for entertaining and charity events as well as watching Giants games on a 13-foot-wide television. The elegant master suite, with its spa-like bathroom, is so tranquil that the couple often sequesters there.

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 2

A sleek catering kitchen connects the office and main living quarters, and the adjoining garage doubles as a recreational room. “The vintage roadster in the garage is like a piece of art, and the next bay has a pool table,” Warner says. “The space is used differently and playfully. You might look at the buildings and think they’re a cluster of old barns.

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 3

The goal was a neutral, contemporary environment. “The general style was to be light and bright with crisp lines and big gestures of space to hold large pieces of art,” says Hill. “We did not want a lot of bold colors in the art to distract.”

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 4

The architects worked with landscape designer Janell Denler Hobart to capitalize on the property’s stunning vistas, adding expansive windows that almost appear to recede. Hobart planted a predominantly low-water evergreen palette including California lilacs, coffee berry and strawberry trees. “The emphasis on mass planting and controlled seasonal color brings serenity to the garden experience, year-round,” Hobart says. Warner adds, “Nothing about the design competes with the natural beauty of what you see out the window.”

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 5

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 6

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 7

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 8

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 9

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 10

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 11

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 12

Portola Valley Barn Featuring a Rustic Exterior in Contrast with Contemporary Interior 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fishcreek Woods: Tiny Guest Cottage in Jackson, Wyoming

Fishcreek Woods is a mountain guest house designed by JLF + Associates in Jackson, Wyoming. Project description: Off the beaten path, a modest house and a...

Tower House / Dominic McKenzie Architects

Tower House is a Grade II listed house in Barnsbury, Islington that has been renovated and extended by Dominic McKenzie Architects. The original house was constructed in the 1830s and had previously been extended to the rear in the 1980s.

Pivot Apartment – a Responsive Interior Space for Urban Living

Pivot Apartment is inspired by the Swiss Army knife design; compact and well-crafted with independent functions available when desired. Located in New York City, Pivot...

Termitary House Has an Architecture Inspired by Termite Nests

Termitary House was designed by Vietnamese studio Tropical Space. The house is built with baked bricks on an area of 80 square meters and...

Pop Sugar-Sweet Shop in Stavros, Chalkidiki by Normless

A new sweet design shop opened its doors in Stavros, a seaside village in Chalkidiki. It’ s trademark metallic facade resembling melting chocolate, has already become an attraction point for the tourists and local residents where they can enjoy handmade waffles, cookies and cupcakes.

Zalando Headquarters, Berlin / HENN & Kinzo Architekten

The new Zalando Headquarters consists of an ensemble of two buildings that form the heart of the company’s new campus in Berlin-Friedrichshain, neighbouring the “Mercedes-Benz-Arena” and the East Side Gallery.