Residential ArchitectureRenovation ProjectsPreserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Project name: Second skin / Preserving the Character of a Building
Architecture Office: danielmsantos
Main Architect: Pedro Daniel Santos
Location: Figueira da Foz, Portugal
Year of conclusion : 2021
Total area: 1320 m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

With a close relation with the Mondego river, the building rehabilitated by the architecture and engineering office danielmsantos, evokes memories of the belle époque in elegant Figueira da Foz and gives it a new, bolder and irreverent core.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Two centuries after being brought up, a new challenge comes to this riverside building that was once a manor house and hosted Municipalized Services. Pedro Daniel Santos, the architect of this rehabilitation project, embraced the adventure of preserving the character, beauty, history and brand of the building, adapting it, modernizing it, empowering it to live new stories. A new History.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

This reinterpretation resorts to a bold language that confronts the existing without, with that, overlapping it. Thus, a new building that preserves the past and assumes the future emerges, introducing a new reality and philosophy, as a reaction to new social and urban paradigms.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Copper stands as the link between the existing and the new, enveloping the entire building,
sometimes adding a touch of contemporaneity with bold and angular shapes, others incorporating its essence, assuming itself as a whole, which extends, wraps and involves.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Cantilevered over the patio, the “bubble”, as it is affectionately called the most visible part of the new intervention, not only gives a new (and irreverent) front to the building, standing out and showing itself as the focus of the street, as it is the new welcoming element of the building, assuming the functions of reception and main office.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

The space use paradigm was rationalized and maximized, having achieved greater accessibility, being able to receive people with reduced mobility, with direct access to the building now taking place through the east patio, by elevator or staircase.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

In addition to providing a space for parking vehicles with an electric charging station and a
technical area/engine room, the patio is now the main entrance to the building, promoting the way the building is acceded.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

The new relationship between the building and the street was greatly benefited: there is no longer a disfigured gable and another prominent element was created, a new heart, which gives new life to the building that supports it.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

For an adequate use of the 2nd floor, a slight increase in the rooftop was carried out in the
peripheral areas (the ridge kept the same level), so that, in addition to rationalizing the use of the existing space with the use of the attic of the roof between the roof windows, the interconnection between the old and the new was promoted by giving a contemporary look to the building without interfering with the urban landscape around it.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

At the interior level, the intervention adapted the building to the new use concept.
Despite being profound, with a new organization of the interior areas and the creation of new valences, the rehabilitation sought to be minimalist, in a subtle fusion between the contemporary, the usability and the preservation of the timeless character of the building.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

The original aspects and construction techniques, sometimes exuberant, sometimes handcrafted, now gain a new stage with the conservation and recovery of the impressive plaster ceilings that adorn the entire 1st floor, the marble-effect paintings in the corridors or the partition, now a feature wall in one of the sanitary facilities.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

The palette of interior tones was intentionally chosen to simultaneously create an environment conducive to work and highlight the eclectic collection of art and furniture that punctuates the various spaces of the building.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

The building, which already had a close relationship with light, now gains a whole new luminosity, achieved not only by subtle features, but also with the imposing spans of the new intervention and the choice of materials and colors.

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Preserving the Character, Beauty, History of a Building by Modernizing It

Malcolm Davis Architecture Designs A Sustainable, Modern-Day California Ranch House

Malcolm Davis Architecture (MDA) found inspiration in the surrounding landscape when designing this sustainable residence in Northern California. Embodying a casual, indoor-outdoor California lifestyle with its zen-like presence and modern architectural style ...

London White Lodge – 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi

London White Lodge is part of a group of houses along the Upper Richmond Road better known as ‘Captains’ or ‘Nelson Houses’. Built in the 1860s, the name is attributed to the former landowner who developed the land, who married Francis Bolton, daughter of Thomas Nelson, 2nd Earl Nelson and also great niece of Admiral Horatio Nelson.

Bistro Office and Coffeehouse / 81font

Bistro gathers an office area and a coffeehouse, in other words a workplace that is functional yet not strict. The top floor is dedicated to Lila Füge, a well-known Hungarian Food blogger with her office ...

A Refined Vegetarian Restaurant for Meat and Non-Meat Eaters

By combining their creative minds, I-AM together with entrepreneur Jessica Kruger have brought the Ethos concept to life. This unique restaurant is located near...

Ace Hotel Kyoto / Kengo Kuma and Associates

Designed in partnership with legendary architect Kengo Kuma — the principal architect for the 2020 Tokyo Olympic Stadium — and award-winning and longtime Ace partner Commune Design, Ace Hotel Kyoto is a 213 room hotel and lives in a part new-build and part historic structure

Related Articles