facebook

Primera Octava House / Octava Arquitectura

Primera Octava House by Octava Arquitectura

Architects: Octava Arquitectura
Project: Primera Octava House
Project Team: Micaela Casoy, Paula De Falco
Location: De La Quilla Y Del Obenque, Pinamar, Buenos Aires, Argentina
Area: 240 sqm
Photography: Diego Medina

The Primera Octava house is the summer residence of a family of five, located in Pinamar, a small town in the Argentinian coast. It is sited away from the beach, immersed in a coniferous forest, a very typical landscape in these towns. Situated on a green ridge 3 meters high above the street, the house is provided with good visuals of the forest and a strong sense of privacy.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 1

The summer residence Primera Octava is immersed in a wooded area full of old coniferous trees inside the parcel, most of which were preserved during the construction.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 2

The house is located in a position where only a few trees had to be removed, and in an “L” form, so that the corner of the land is enclosed for privacy. Also, the position and the form of the house, gives it a reserved and private back garden, with a beautiful north and east sunning, during mornings, middays and early afternoons.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 3

The house is separated into 2 main volumes, one of private use, with 3 bedrooms, 2 bathrooms and a toilette, and one of a more public use, with an integrated kitchen and living space, laundry room and garage. Each room of the house was designed to have the best illumination possible, and a view of the back garden.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 4

There are areas of coexistence between the two volumes, and also intermediate intimate areas in the private volume, such as a reading nook and an office desk, which encourages the integration and encounter proper of this family during holidays.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 5

Two of the main spaces of the house, which are the main bedroom and the integrated kitchen and living room, have high wooden ceilings and metal roofs, with large windows that permits the visuals of the forest landscape to enter the house through them.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 6

The large windows, light colors in the exterior and interior of the house, and the use of materials such as wood or exposed grey bricks, collaborate in the search for a house of sporadic use, to feel like a daily home.

Primera Octava House by Octava Arquitectura 7

Primera Octava House by Octava Arquitectura 8

Primera Octava House by Octava Arquitectura 9

Primera Octava House by Octava Arquitectura 10

Primera Octava House by Octava Arquitectura 11

Primera Octava House by Octava Arquitectura 12

Primera Octava House by Octava Arquitectura 13

Primera Octava House by Octava Arquitectura 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rear Window House by Edward Ogosta Architecture

Rear Window House, the private family residence of Edward Ogosta, AIA, is a discreet yet decidedly modern addition and remodel to a 1944 bungalow in an area abundant with intact dwellings of the same era. Key to the serene, minimal design was a sensitivity to context to lessen the addition’s impact on the neighborhood.

Steven Vandenborre Designs a Glass And Concrete Pool House In Belgium

The project brings together a walled courtyard and a swimming pool. The living area is a glass box contained within a concrete garden pavilion. By making the poolhouse entirely out of glass, with minimal framed windows, both inside and outside seems to disappear. Natural light is entering the pavilion by creating enclosed gardens.

Custom Family Home in Athens that Blends with its Natural Environment

The Wedge house is a custom family home located in the eastern suburbs of Athens, in the mountainous and full of pine trees area of Pikermi, named Drafi. The site is quite distinctive and has many challenging features. The main complexity is the steep terrain with an almost 20-meter- height-difference from one side of the site to the other.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

At Wael Farran Studio, Senses was nothing short of a challenge! Located in South of Lebanon, Senses is a pool house that was conceived and built as an extension to an existing residence.