Princes Hill House / Christopher Elliott Design

Princes Hill House / Christopher Elliott Design

Project: Princes Hill House
Interior Architect: Christopher Elliott Design
Architect: Nicholas Day Architecture
Team: Christopher Elliott (Principal Designer), Sarah Chesterfield (Interior Architect), Will Harrington (Junior Interior Architect)
Location: Melbourne, Australia
Size: 430 m2
Year 2017
Photography: Jack Lovel

Normally, when working on a heritage listed project involving a grand double fronted Victorian house, the approach is conservative. But, thankfully the client had a brave attitude and allowed us to implement a progressive and contemporary design. We drew inspiration from Nordic inspired European interiors that celebrate the ‘old’ in a restrained modern context. The harmonious junction of the black steel glazing, against the sharp, clean architectural lines of the building exemplifies this beautifully.

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 1

What was the brief?
The client loved the character of the period architecture and was also very open to modern design. The client had a lot of ideas but many of them were conflicting. We felt the design required a level of understated elegance, when less is more.

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 2

What were the key challenges?
The client sought our services because they didn’t share the architect’s vision for the interiors. However, we were very much on the same page from the get-go. We were presented with many challenges internally. The original layout of the staircase was compromised by a powder room that intercepted it on the ground floor. We felt this configuration would be disastrous for the design of the staircase, which should be grand and commanding. There were other issues that we had to contend with; multiple ceiling heights in the main kitchen living space; general bathroom layouts; and marrying the new extension with the original architecture.

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 3

What were the solutions?
The solutions we employed required some creative thinking. We proposed to relocate the powder room, making use of a narrow area between the existing property and the boundary, and in doing so, taking advantage of an existing opening. Simple in theory, but required the plans to be resubmitted to the council; a situation that no client likes when approval has already been granted. However, the result was worth the wait. The varied ceiling heights in the kitchen were far more complex to resolve.
Essentially, we had three heights to contend with. The full height of the main living space; the reduced height above the kitchen (accommodating the air conditioning) and an even further reduced height of the boundary wall. Our solution was to create a void behind the main bank of kitchen joinery, allowing us to run the joinery panels up to the kitchen bulkhead, concealing the further step-down. Coupled with this we chose to clad the bulkhead in timber slats; which brought a sense of purpose to the design.
When it came to creating a design language that could transition between the original rooms of the Princes Hill house and the new extension, we sought to highlight the best of the period features and use materiality to harmonise the spaces.

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 4

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 5

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 6

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 7

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 8

Princes Hill House / Christopher Elliott Design 9

double fronted Victorian house / Christopher Elliott Design

double fronted Victorian house / Christopher Elliott Design 1

double fronted Victorian house / Christopher Elliott Design 3

double fronted Victorian house / Christopher Elliott Design 4

double fronted Victorian house / Christopher Elliott Design 5

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Montreal Concrete House Gets a Contemporary Update

A Montreal concrete house built in the 1990s needed an update. The closed-in kitchen created a wall between the living spaces, and the decor, in saturated primary colours, produced a rather cold atmosphere. In 2017, the owners decided to refresh the property with a more contemporary and all-encompassing look.