Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos

Architects: Felipe Assadi Arquitectos
Project: Reinforced Concrete House
Team: Felipe Assadi, Trinidad Schönthaler, Macarena Ávila, Alice Schuck
Location: Zapallar, Chile
Area: 340.0 sqm
Year 2018
Photographer: Fernando Alda

This project is a reinforced concrete house composed of a succession of longitudinal and transverse beams that work together to generate a single structural piece. As always, we prefer to inhabit a structure instead of structuring a room. In this way, we consider the technical feasibility of a project as its actual design resolution; feasibility is not separate from project design. This means that before becoming a house, the project is its own structure. Starting from the top down, the ceiling slab hangs from two main longitudinal beams on a north-south orientation, 41 meters long and 1.40 meters high.

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 1

The beams are supported by only 4 walls, creating large, 7-meter long cantilevers at both ends. The system rests on two other longitudinal beams of the same length, located under the floor slab. The same 4 walls support the entire structure and project downwards to the floor, creating a base with bedrooms, on one hand, and resting on an east-west transversal volume on the other. The latter volume frames the entrance to the house on one side, and on the other, projects towards the sea and contains the pool, a heavy wedge with a variable section that builds a new cantilever, also 7 meters towards the slope, reinforcing the views of the house towards the sea.

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 2

The project consists of an access level in which the common areas are located: living room, dining room, and kitchen in a single space, without partitions or columns, in addition to the master bedroom plus its bathroom. The lower level, with access from the outside, contains a family room and secondary bedrooms. The great beam-wall that frames the main facade of the project is, in turn, a long piece of wood furniture that runs throughout the house, serving the enclosures according to their use. A vertical circulation consisting of a staircase and a ramp rises at the connection between both levels, where transverse structures meet the pool volume. The staircase and ramp arrive at a courtyard that crosses underneath the main structure from east to west, reinforcing the idea proposed by the project: to levitate on the slope.

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 3

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 4

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 5

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 6

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 7

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 8

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 10

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 11

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 12

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 13

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 9

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 14

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 15

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 16

Reinforced Concrete House by Felipe Assadi Arquitectos 17

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Jam Factory Penthouse in Bermondsey, London by InsideOut

Jam Factory Penthouse in Bermondsey, London by InsideOut

InsideOut was appointed for the refurbishment of a 105 sqm penthouse in the converted Hartley Jam Factory in Bermondsey. The apartment enjoys a roof terrace and fantastic views of the city; although, it suffered from wear and tear of a basic developer fit out.

Samsung Galaxy Cottage in Seoul by Design Aworks

Samsung Galaxy Cottage is a "test lab" for an electronics design team. This workspace was designed by Design Aworks, a Seoul-based design company founded in...
K.WAH ROYAL MANSION life Experience Center by GFD

K.WAH ROYAL MANSION life Experience Center by GFD

Adjacent to Suzhou Canal which has inherited the cultural context of the South of the Yangtze River for thousands of years, the project features elegant and humanistic aesthetics

Quintana 4598 in Buenos Aires by iR Arquitectura

Quintana 4598, at the corner of Arias street, is a building of 12 functional units designed by iR Arquitectura. The structure is modular, easily...
MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

The project is located in Shaab, Kuwait with a plot area of 500 m2. The MT Villa plan applies a clean, contemporary aesthetic designed around the needs of a young family with 2 children.

More Articles Like This