Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

Project: Boundary St House
Architects: Chan Architecture
Lead Architects: Anthony Chan, Fauve Jacobs
Location: Port Melbourne, Australia
Area: 239.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Tatjana Plitt Photography

The Boundary St House by Chan Architecture is a striking, new house on a small, irregular site in Port Melbourne. The conceptual framework of the project was to draw inspiration from the industrial warehouse building type, and rework it to suit a residential brief.

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

This site was unique in that it was the left over space between two streets running at different angles in Port Melbourne. As such it was very irregular with a particularly wide frontage, with all the surrounding properties a combination of backyards, side yards and a single Victorian terrace house to the north-west. The site was also located on the border between a residential area and commercial/industrial buildings on the opposite side of the street.

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

The brief was to design a striking, modern house that made the most of the small site and yet responded to the neighbouring urban fabric and location.

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

Our response was to start with materials and forms that were prominent in the Port Melbourne area and combine them in a unique manner. Strong, angular lines were used in conjunction with recycled brickwork that made reference to the warehouse aesthetic and the metal cladding and rectangular forms related to shipping containers.

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

The façade was then ‘peeled open’ via the use of perforated mesh exposing the steel structure beneath. This created varying levels of transparency and privacy whilst allowing natural light into the entrance area. Black sheet metal cladding completed the façade which made reference to the industrial aesthetic in the area whilst also providing contrast and texture.

kitchen, Chan Architecture

The entrance alcove, combined with the stairs and the hallway, formed the spine of the house, connecting the main living spaces with the sleeping areas upstairs. This circulation area was filled with light, with the combination of the perforated mesh screening and timber balustrade creating constantly changing light effects on the interior.

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

This circulation space then narrows down the hallway which then opens up to a playroom and dining area which has been designed around the north facing courtyard which allows light into the living spaces throughout the year. The kitchen is characterised by clean lines and subtle angles, with the ceiling punctuated by a strip skylight above.

staircase / Chan Architecture

In warmer months the dual stacker sliding doors open the living spaces into the courtyard area that expands the sense of space. The first floor sits above the playroom and dining area which is evidenced by the angled bulkhead, which steps up in the living room and kitchen, increasing the sense of space.

bedroom / Chan Architecture

bathroom, Chan Architecture

residential, Chan Architecture

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Holly Penthouse in Melbourne Combines Luxury with a Welcoming Atmosphere

A home in the sky for a family of four, the Holly Penthouse combines luxury and state of the art technology with a welcoming, comfortable atmosphere. As a family home, contemporary natural materials, including stone, full-length oak flooring and timber batten ceiling, foster a sense of warmth and understated luxury.

González Fotografía y Astronomía / Nihil Estudio

It turns surprising to see how, that witch speaks of life and evolution, seems to be practically abandoned. “González Fotografía y Astronomía”, was and continues being one of the most prestigious centers of photography and astronomy nationwide of Spain.

Vingt House / Bourgeois Lechasseur Architects

The Vingt House is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais. The upper ground offers a magnificent view of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area. The project builds on the existing foundations of the client’s home in order to retain some acquired rights.