Restaurant Interior DesignQui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture

Architects: A Parallel Architecture
Project: Qui Restaurant
Location: Austin, Texas, United States
Area: 278 sqm
Photography: Casey Dunn
Text by A Parallel Architecture

Conceived of as a beacon-like sanctuary within its gritty industrial neighborhood, this 3000sf space serves as Top Chef and James Beard Award Winner Paul Qui’s flagship restaurant. Working partially within strict limits of the original building’s footprint and massing, the Qui restaurant embraces its relationship to the site and rekindles its dialogue with the evolving neighborhood.

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 1

A unique plan diagram allows for guest reception with direct access from the pedestrian-heavy 6th street or from the rear parking lot, and the simple, yet sculptural roof forms subtly nod toward both the sacred and the home, two parallels the chef wanted to convey to his guests.

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 2

The stylistically abstract, hard protective outer shell gives way to a richly textured progression of warm interior spaces, including an indoor/outdoor courtyard, bar, dining room, special format tasting room and completely open kitchen. Inside, extensively repurposed materials from the original building imbue the space with character and contextual history.

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 3

The experimental, craft-based ethic of the chef convey in the spirit and details of the architecture, which incorporates hand-made pottery elements, integrated art installations, and operable sliding walls that allow the spaces to be reconfigured for special events (or at the whim of the chef). Even the trunk of a pecan tree that once grew through the roof of the original building has been milled into tabletops and plateware.

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 4

Continually acclaimed by critics and foodies as one of country’s best and most innovative restaurants, the building acts as a true workspace first and foremost, offering guests a unique opportunity to engage and participate with the boundless creativity and expertise of its proprietors (or as we like to think of it, stepping into Paul Qui’s mind).

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 5

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 6

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 7

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 8

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture 9

Terrace House Renovation in South Hampstead, London

This Victorian terrace in South Hampstead already had a split section. The owners thought the steps down to the original kitchen were a negative aspect of the property but MW Architects immediately saw the potential to connect the three key living spaces and open it up into a dramatic but functional family space.

Renewed Classic Eichler Home in Silicon Valley by Klopf Architecture

Project: Renewed Classic Eichler Home Architects: Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, and Geoff Campen Landscape Designer: Beth Mullins of Growsgreen Landscape Design Contractor: Flegel's Construction Photography ©2015...

Torres Residence in Seattle / YS Built

Designed by YS Built, the Torres residence is a cool ultra-modern custom residence in Madrona neighborhood in Seattle, WA. It’s a 2400SF of high-quality...

Forest Hill Garden & Pavilion by Amantea Architects

Toronto’s Amantea Architects has transformed the landscape of a single-family home in the city’s Forest Hill neighbourhood, clarifying its program while maintaining its lush, layered character.

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a recently renovated waterfront retreat located on Orcas Island in Washington State designed by the Seattle-based firm Heliotrope Architects. In updating the interior and exterior, the design firm opened up the home to scenic water and mountain views beyond which had been previously closed off.

Related Articles