Rabot Tourist Cabin – close to glaciers in northern Norway

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (1)

The architect’s description: The Rabot Tourist Cabin is one of many DNT (Norwegian Trekking Association) lodging facilities throughout Norway. It is located at 1200 meters above sea level, close to the glacier at Okstindan in northern Norway. The site is spectacular and the mountains and glaciers are in close proximity. The weather can be extremely harsh and the structure is constructed for heavy winds and storm.

A secondary rescue hut is placed 50 meters away from the main cabin as a safe shelter in case of destruction of the main cabin. The site inaccessible by road and is only reachable on foot or on skis. The cabin is named after the French glaciologist and geographer Charles Rabot who thoroughly explored the mountain areas in the province of Nordland in the 1880s.

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (16)
The main cabin is an eye catching yet neutral volume in the landscape with a diagonal programmatic and spatial concept. The behavior of snow and heavy winds at the site, have generated the simple shape of the cabin, without protruding elements. The shape of the two chimneys mimic the topography of the mountain tops. The cabin is planned and built with local materials and with great local commitment.

Rabot Tourist Cabin
Location: Okstindan, Nordland, Norway
Building type: Tourist Mountain Cabin for trekkers (Self-service)
Client: Hemnes Turistforening
Size: Main cabin: 200 m², secondary rescue hut: 70 m²
Schedule: Main cabin: completed 2014. Rescue hut: scheduled completion 2015
Consultants: Walter Jacobsen MNT, RAMBØLL AS, MBA Entreprenør AS
Primary architects: JVA architects – Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Ane Sønderaal Tolfsen

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (13)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (7)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (6)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (8)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (9)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (14)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (15)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (4)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (11)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (2)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (3)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (20)

Rabot Tourist Cabin - close to glaciers in northern Norway (5)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (19)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (17)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (12)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (10)

Rabot Cabin - close to glaciers in northern Norway (18)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black Box House in Montreal by Natalie Dionne Architecture

Black Box House is the latest in a series of tiny additions impacting existing architecture in a big way. Conceived as a jewelry box, large openings blur the interior/exterior boundary, revealing its treasure of fine cabinetmaking work within through the playful use of complementary surface materials.

Warner Music Group New Headquarters / Gensler

The Warner Music Group new offices include a boardroom and executive area, coffee bar pantries, copy and mail rooms, conference spaces and wellness rooms. Overlooking an open terrace, the commons serve as a comfortable setting where employees can work, dine, socialize and entertain.

Eclectic Design Style and Originality for Soho Penthouse

  The collaboration between the architect James Dixon and the decorator Carolina George has resulted in an exceptional approach regarding the interiors of this apartment...

Traditional Basque House Converted into Two-Family Residence

The project involves the refurbishment of an old, traditional Basque house to convert it into a two-family residence. The project’s main aim is to strip out the property internally and to adapt it to the new occupiers’ needs, always respecting the architectural characteristics of this superb historical dwelling.