Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

Project: Reconstruction of a Three-Storey Villa
Studio: No Architects
Author: Jakub Filip Novák and Daniela Baráčková
Co-author: Barbora Jelínek, Martin Hlusička, Eva Maštálková,
Project location: Prague, Czech Republic
Completion year: 2019
Built-up Area: 130 m2
Photo Credits: Studio Flusser
Text by No Architects

Living in an own historic but individually reconstructed house with a garden just several steps away from an underground station is a dream that can come true for really few families with small children. However, if three such families united their efforts to buy a three-storey villa that needed reconstruction, we were sure it would be a very interesting experiment. And that we have to find a rational way not only to the implementation and to the operation of such housing type, no utopia.

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

We designed completely separated apartment for each of the families on each floor. We excavated and deepened the cellar in order to place shared premises of the house including a laundry, cellars and technical background area plus a shared club room.

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

We conceived the house from the 1930s as it was intended – first among equals – a structure dominating the houses in the block. We added new window openings to enhance the gable symmetry and reinstate its tectonic poetry lost due to the installation of thermal insulation cladding. The garden concept completes the overall design of this urban housing. We demolished the garage and built three capacity bike parking structures and a common gardening tools shed instead of it.

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

Individual apartments were designed respecting the spirit of the house that was translated to the distinctive living style language of individual families.

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

Materials
ceramic pavement, furniture – lacquered MDF, oak / 1st floor
oak floor, furniture – lacquered MDF, oak / 2nd floor
cement pavement, furniture – lacquered MDF, ash / 3th floor
ceramic pavement, terrazzo – stairs, common areas
granite cubes – garden

Products and Brands
light Carmina / 1st floor — UMAGE\www.umage.com
pavement Duomo, Beige Natural / 1st floor — Castacrete\www.castacrete.co.uk
switch Merten M-Smart — Schneider Electric\www.se.com
light Glass Honey Pendant Lamp / 2nd floor — gie el.\www.gie-el.pl
sofa Fusion / 2nd floor — Karup Design\www.karupdesign.com
cement pavement / 3rd floor — Vinci projekt\www.cementova-dlazba.cz
door handles Kvadra / 3rd floor — M&T\www.kliky-mt.cz
chair Albert Kuip / 3rd floor — Zuiver\www.zuiver.com

kitchen, No Architects

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

interiors, No Architects

bedroom, No Architects

bathroom, No Architects

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

Reconstruction of a Three-Storey Villa for Co-Living of Three Families

dining area, No Architects

kitchen, No Architects

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Within this oasis, we wanted to develop a home that both focuses on the connection between daily life and the green garden around the villa, as the value of this location with respect to the surrounded residents.
Vagabonds Wines 20

Vagabonds Wines – London Wine Tasting Bar by Finch Interiors

Designed by Finch Interiors, Vagabonds Wines is a genuine 'enoteca' that offers visitors or tourists the possibility to taste wines at a reasonable fee...
loft apartment

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The Gym House is situated in the gymnastics building of an early 20th century school complex in Rotterdam North. The dwelling, for a family of four, consists of the ground floor gym room and an adjacent hallway and storage zone.
Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects

We wanted the extension to their Melbourne home to embody those dynamic feelings. Meanwhile it would respond to our client’s brief for a house that uses environmentally sensitive materials and a creative form to harness the sun and be naturally comfortable and beautiful.

T Park: spectacular transformation of an old warehouse

The Administration of Amsterdam gave the green light for the rehabilitation of an old warehouse located in one of its administrative buildings, in order...

More Articles Like This