Residential ArchitectureHousesAddition to the Rear of a Interwar Bungalow

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

Project: House in the Garden / Addition to the Rear
Architects: Sam Crawford Architects
Project Team: Sam Crawford, Jarad Grice, Ken Warr, Aine Dowling
Builder: Newmark Constructions
Structural Engineer – Studio Structure
Hydraulic Engineer – ITM Design
PCA – Peter J Boyce & Associates
Quantity Surveyor – QS Plus
Joinery – Square Peg
Location: Cammeray Country / Artarmon, New South Wales, Australia
Completed: 2020
Photo Credits: Tom Ferguson
Text by Sam Crawford Architects

Designed for our garden loving client in Artarmon, on Sydney’s leafy North Shore “House in the garden” is an addition to the rear of a modest, interwar bungalow set within a beautiful established garden. Our Client’s brief for a “bedroom in the trees” informed our approach to the dwelling, maintaining the character of the original but opening up opportunities for light and views throughout.

living room, Sam Crawford Architects

kitchen, Sam Crawford Architects

The house is located in a heritage conservation area and contemporary work was not permitted to be visible from the street. Our response was to maintain the original gable roof form as accepted by council and work within the limitations imposed to make our client’s treasured garden the hero of the design.

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

dining room, Sam Crawford Architects

A central void + skylight ventilates and draws light into the deepest part of the plan allowing connection between the main bedroom suite of the upper floor and the living and kitchen areas below. This illuminates the marble island bench, a prime gathering space for events regularly hosted by our client. In these spaces the French oak timber floors and joinery provide a warm backdrop to the inviting cool of the garden.

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

stairs, Sam Crawford Architects

The garden or the surrounding tree canopies are continually re-framed and visually accessible from each space, including the shower, which, though set back under the gable still enjoys a framed view of the sculptural Gordonia tree trunk in the backyard, via a second double height void over the finely crafted steel and timber stair.

Thanks to the garden this house already feels comfortably rooted in place, a peaceful sanctuary from the bustle of Sydney.

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

bedroom, Sam Crawford Architects

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

bathroom, Sam Crawford Architects

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

Rural Hotel Complex by IDEO arquitectura

The interior design of this rural hotel was conceived by Spanish studio IDEO arquitectura. The oil-tourism will step on strong in the near future. The...

A’ Design Awards & Competition – Call for Entries

A' Design Award and Competition is the worlds' largest design competition awarding best designs, design concepts and products & services. The A' Design Competition is organized annually and participation is accepted worldwide.

Essendon House – Refurbishment and Extension by Lai Cheong Brown

Essendon House is a refurbishment and extension project completed by Australian studio Lai Cheong Brown. From the architect: Developed from a schematic design the clients had...

L-Shaped Family Home Exhibiting A Distinctive Roof And Custom Interior

FIL house is a one and a half story single family home. The most characteristic aspect of the house is its roof, divided along its longer axis into two sections of different heights, creating a sense of two intersecting solids.

La Ruina Habitada by Jesus Castillo Oli

Project: La Ruina Habitada Architect: Jesús Castillo Olí Location: Porquera de los Infantes, Valdivia, Spain Photographs: Ángel Baltanas La Ruina Habitada is located in the town of Porquera...

Related Articles