PhotographerHoachlander Davis PhotographySolitude Creek House by Robert Gurney Architect

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect (1)

Solitude Creek House is a single-family house designed by Washington based architectural company Robert M. Gurney.

Description by Robert Gurney Architect: The design of this house in St. Michaels, Maryland was greatly influenced by environmental regulations, zoning requirements and restrictive building codes specific to this site. The existing Dutch Colonial Style house, built in 1989, was located within a One-Hundred Foot Buffer Zone on Solitude Creek, a small estuary in this Maryland Eastern Shore town. A recently adopted Floodplain Management Ordinance mandated that no new structures be built within the Buffer Zone, and that all renovated or altered existing structures be updated to meet new zoning, building and environmental code requirements.

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect

The existing house largely failed to take advantage of water views, the layout was not optimal, and as constructed, did not work programmatically for the new owners of this property. The existing structure was in poor condition, with rotted framing members and mold and mildew infiltration from previous floods. The Solitude Creek House did not meet many of the new code requirements; most notably the requirement that any habitable structure be located above the newly designated base flood elevation.

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 2

To maintain the proximity to the water, and to avoid building a new house outside the Buffer Zone (which would be a much greater distance from the shoreline), it was decided to remove the existing structure to the foundation, increase the height of the foundation two feet, and build a new structure above this that would meet all of the new codes, ordinances and regulations. Per these regulations, the footprint was not expanded or altered.

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 3

While the new house is built above the existing foundation, a new covered entry porch is cantilevered beyond the foundation, permitted as long as the cantilevered section was not larger than the pre-existing stoop. A series of small decks and ramps extend to the landscape and are constructed to break apart in the event of a major storm or flooding.

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect (17)

The goals of the project were to take advantage of water views and provide light filled spaces, while accommodating the owners’ collection of modern art, which includes works by one owner, who is an artist specializing in abstract paintings. In response to a relatively tight budget, the buildings’ Massing and Materials are simple and straight forward. A combination of windows varying in size, shape and location animate the spaces, while providing controlled views of the water, pine forest and adjacent marshes.

Architects: Robert Gurney Architect
Project Architect Kara McHone
Project: Solitude Creek House
Location: St. Michaels, Maryland, USA
Photographs: Hoachlander Davis Photography, Anice Hoachlander

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 4

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 5

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect (4)

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 6

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 7

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 8

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect (2)

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect (16)

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 9

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 10

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect 11

Thank you for reading this article!

Wicker Park House, Chicago / dSPACE Studio

This 1890s home, located in Chicago’s Wicker Park landmark district, was a rental three-flat for decades and had fallen into disrepair. The new owners wanted to revitalize the structure in a way that respects its history while appealing to their strong modern aesthetic.

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

The Rifugio Pradidali lies at 2278 m a.s.l. and is a renowned departure point for many excursions and climbs in the Pala group in the Dolomites. Mimeus refurbished the old winter bivouac, which is usually used by mountaineers during the Rifugio’s winter closure.

Atlantic House / Bates Masi Architects

Architects: Bates Masi Architects Project: Atlantic House Team: Paul Masi, Danielle Caylor Location: Amagansett, New York, United States Area 2300.0 ft2 Photography: Bates Masi Architects Located in Amagansett, NY, Atlantic...

Tramonto Residence, Pacific Palisades by ShubinDonaldson

Nestled in the Pacific Palisades foothills, the Tramonto Residence is a contemporary single-family home which integrates the natural beauty of an adjacent state park.

Peak Tea by Onexn Architects

The project is located at Haiya Mage Mall in Bao’an, Shenzhen. As such a drawer concept retail is built within such large business volumes, the comparison between the beverage store and the mall, somehow forms a relatively unitary parasitic and contrasting relationship.

Related Articles