Residential ArchitectureRenovation ProjectsRehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (1)

Architect: Antoine and Marie-Hélène Mabire Reich
BET Structure: E2C Atlantic
Program: rehabilitation and extension of a house
Location: Nantes, France
Surface: 85 m² renovation + extension 100 m²

The rehabilitation and extension of these houses in Nantes, France, was completed recently by Mabire Reich Architects.

Description by Mabire Reich: Extending a house means reducing the exterior space of a plot. The theme of the project that we developed for the “landscape house” is the restitution of an exterior space. The site of the project is located in Nantes (France), in an area established on a ridge of the Armorican Massif. The 300m² plot hosts at its bottom a small house as a testimony to the past worker of the neighborhood.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

We designed a path created from a play with successive terraces connected by ramps, forming an itinerary which opens successively to a patio, to the landscape of the heart of block’s small urban gardens and the great scenery on the southern shores of the Loire. The development of this path defines a surface. The volume situated bellow this surface forms the extension of the house, a series of living spaces (living room, kitchen, workshop) connected by oblique views, put in relation through a play with the levels, without any interior door.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

The relationship with the landscape is twofold: the house is not only a potential of various links with the exterior, but the work with the material is the creation of an interior landscape. The graining of the plywood, the motifs drawn by the rain on the metallic structure during construction, the moiré effect of the resin or the repetitive pattern of the cement tiles create a separate universe, the same way as the clouds draw unexpected landscapes inviting to contemplation.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (10)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (5)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (9)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (11)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (13)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (14)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (17)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (16)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (20)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (15)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (19)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (18)

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes (2)

Manhattan Rooftop Residence / SheltonMindel

Combine the two top floors of a Manhattan co-op building with outdoor space, and convert into a seamless duplex penthouse. The cubic nature of the volume created about the opened up slabs emphasizes the verticality of these two floors so unique to this unit.

White House in Toronto / Cindy Rendely Architexture

Architects: Cindy Rendely Architexture Project: Addition and interior renovation Location: Toronto, Ontario, Canada Year Completed: 2014 Builder: Arthur Ross Ltd. Photography: Scott Norsworthy Cindy Rendely Architexture have designed White House, a...

Modern Villa Maximizes Light and Space in Vietnam

Architects were assigned to design a corner villa in an urban finished civil work. In here, series of apartments were finished civil work and sold many years ago. Many of them have not been used and damaged by years when the urbanization is ahead of the need of people.

Wyoming Family Compound by CLB Architects

Carney Logan Burke was tasked to design an entire compound for a young family relocating from the San Francisco Bay Area to Wilson, Wyoming. The collaborative approach resulted in an open, airy, nature-inspired Wyoming family compound that makes the most of its site while meeting the needs of an active family.

Wooden Bungalows Built with Prefabricated Elements

Project: Wooden Bungalows Architect: Studio for Design and Architecture Ron Shenkin Contractor: Ziv Alon Ltd Photographer: Albert Adot Location: Dor, Israel Year: 2015 Square meters: 40 square meters per unit Studio...

Related Articles