Residential ArchitectureRenovation ProjectsCobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

Project: Cobble Hill Row House and Carriage House
Architects: CWB Architects
Design Lead: Brendan Coburn
Design Partners: Jason Boutin and Ward Welch
Project Team: Abdou Ndoye, Paula Sherr, Stephen Sullivan
Structural Engineer: Dominick R. Pilla Associates, PC
Location: Cobble Hill Historic District, Brooklyn, New York City
Size: 5600 SF
Year: 2018
Photography: Francis Dzikowski

Description by CWB Architects: This rowhouse was one of two commissions on a single zoning parcel encompassing the end of a block between Strong Place and Henry Street in the Cobble Hill Historic District. We were first hired to design four rowhouses for a developer who was dedicated to upholding the traditional aesthetic of the neighborhood. Though Cobble Hill remains the most intact 19th century neighborhood in New York City, the clients for this second commission were a family wanting a more modern residence. As the end house on the block, our challenge was to design this fifth building to contribute to, and be integral with, the historic neighborhood fabric while exhibiting modern aesthetics on its three visible facades. We accomplished this in two principle ways.

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

The interior plan arrangements, the Cobble Hill Row House section, and the staircase configuration are modern in their design. Our intent was to allow the major communal areas of the home to overlap both vertically and horizontally. Double-height space is unique in townhouses, but it is employed here to vertically connect rooms on the garden and parlor floors,and to horizontally increase the visual connection of both floors to the rear garden. The design of the main stair funnels light from a roof top skylight down through the house’s five stories and celebrates the mundane act of vertical circulation so integral to life in a townhouse. Fully open from top to bottom, it connects the home’s garden, family room and kitchen to a top floor TV room with views of New York Harbor and downtown Manhattan.

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

On the exterior, we manipulated the massing and detailing of the façades such that their traditional design belies the modern volumes within. We also tweaked exterior details to reflect a more modern sensibility. The oversized central projection on the Kane Street façade serves to maximize the footprint of the building on its irregularly shaped lot, and to conceal the brick control joints. The rear bay and the oriel window are steel and glass – taut and more transparent than those typically seen on a traditional project. The exterior finishes, basic fenestration, and general massing work together with the modern design elements to complete an elegant statement rooted in a deep knowledge of the local vernacular and the neighborhood’s scale and materiality.

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

dining room / CWB Architects

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

staircase / CWB Architects

staircase / CWB Architects

living room / CWB Architects

home office / CWB Architects

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

Revelry Restaurant Remodel in Bozeman, Montana

The remodel of Revelry, a 3,500-square-foot restaurant in downtown Bozeman, Montana, was designed to create a feeling of comfort and warmth to complement the kitchen’s classic, American fare.

Contemporary Lake House Made Entirely of Raw Concrete

This contemporary lake house is a project designed for a couple with two children in 2012. It is located on a narrow plot whose natural slope reaches the shores of Lake. Pierre Minassian, the architect of the project, followed this operation with his team of architects for 3 years.

Small Attic Apartment in Vilnius by AKTA

To extend the feel of modern architecture of the building, in which the apartment is situated, we chose concrete, dark wood and polished steel as the major interior materials.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension

On the vast Lac Ouareau, located near the town of Saint-Donat, sits a charming traditional house surrounded by birch trees. The owners, a dynamic stepfamily, commissioned ACDF to design for their many children a larger area to play and relax.

Bronze House by Atelier Ochre

Bronze House is our first project designed from concept to completion as Atelier Ochre. Being our own clients was the perfect scenario to explore new methods of construction, different materials and aesthetics that can be translated into new projects for our clients.

Related Articles