Residential ArchitectureRenovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (1)

Architects: BattersbyHowat Architects
Location: West Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 3,800 sqft / 353 sqm
Photographer: Sama Jim Canzian

This is a project of renovations to the renowned Eppich house, originally designed by architectural icon, Arthur Erickson, in 1979.

Description by BattersbyHowat: Arthur Erickson’s 1972 Helmut and Hildegard Eppich house in West Vancouver rendered a West Coast post and beam aesthetic in concrete and is one of his most significant residential designs that is recognized worldwide.

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (2)

Forward-thinking clients recently bought the property with the intention of preserving this architectural masterpiece and its surrounding landscape that is so integral to the work of Erickson.

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (5)

The enduring relevance and qualitative value of this inspired project is a testament to the central notion of sustainability being rooted in good design. In fact, it is our belief that the most substantial contribution we as architects and designers can make to advance the cause of sustainability is to commit our energy to design that aspires to a level of quality exemplified by the work of Arthur Erickson. This commission charged us with the responsibility to think critically about the architecture of the house both technically and aesthetically, and to bring this classic landmark into the next century with renewed grace.

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (11)

Modernization aspects to be addressed during the renovations process, included building integrity issues such as water and moisture ingress, requirements to suit a young family, updates to interior and exterior finishes, and a full retrofit of the mechanical systems.

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (23)

The result is a respectful newness that is sympathetic but not deferential, adding a type of “recessive precision” throughout that enlightens the original structure and its informal spaces and clearly delineates old from new.

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (25)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (22)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (27)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (28)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (30)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (4)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (9)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (8)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (15)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (17)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (29)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (6)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (7)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (3)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (19)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (10)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (12)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (13)

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver (14)

Victorian Vernacular and Contemporary Design: The Curated Home

The Curated Home embraces the ordinary language of the Victorian vernacular and contemporary design to create an extra-ordinary home for our clients, their children and their home run business in Balham, South London.

Victorian House with Contemporary Interior Design

For the expansion and rearrangement of Lilley Residence, an old Victorian house, the owner turned to the architects and designers from Techne Studio in...

Mid-Century Modern Home Renovation in Berkeley Hills, California

This mid-century modern home renovation in the Berkeley Hills features enhanced indoor-outdoor living, updated finishes, a structural upgrade, increased energy efficiency, and enhanced daylight.

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

The Forest House was conceived for a music composer who recently moved in a beautiful family house in the countryside. His wish was to turn the old tool shed in an intimate, isolated and independent space

Attic Apartment with a Black Box

We are in the attic of a 1930s townhouse in Prague Libeň. An apartment was built here in the 1990s. But there were too many rooms, more than the client needed, anyway. The joy of open attic space was lost in the clutter.

Related Articles