Residential ArchitectureRenovation ProjectsWest London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

West London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

West London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

Project: West London Five-Storey Townhouse
Architects: De Rosee Sa Architects
Interior design: De Rosee Sa in collaboration with Alix Lawson
Location: London, United Kingdom
Photo Credits: Taran Wilkhu

This West London five-storey townhouse was designed and influenced by the hybrid styles of both traditional Japanese minimalism, and the rustic appeal of Scandinavian décor. The client was particularly drawn to the Japandi style which focuses more on simplicity through materiality and texture. The goal was to create a large open-plan family home that was reflective of the client’s lifestyle & modern living. The existing property had an impractical layout with a warren of small-sized rooms. We opened up the layout to create large entertaining spaces & an environment which conveyed a more communal feel, while still retaining a sense of intimacy.

West London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

living room, De Rosee Sa Architects

We chose to use materiality to enhance the project and create a subtle impact and atmosphere. This was achieved through subtle variations in colour and texture across the house. A neutral yet warm colour palette, including natural materials and textures, gives the project a softness. A focus on craft through the use of these materials helped create a warm, inviting home. For example, the same ‘Caliza Capri’ limestone was used in the lower ground floor, landscaping, raised ground floor fireplace, and family bathroom. The same timber was used on the floor, kitchen, joinery, and staircase to achieve a seamless design throughout.

kitchen, De Rosee Sa Architects

West London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

The dining space has been positioned to take advantage of the uninterrupted transition from house to garden, creating an entertaining space that doubles as a semi-outdoor space when the sliding doors are open. The design of the outside space was a crucial element in the elevated unique design of the property. The goal was to create a successful outdoor living space that the client could retreat to, while still having a connection to the interior living. Beds of planting combined with climbers created easy access to the communal garden while still allowing the client’s private garden to act as an oasis from the city.

West London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

West London Five-Storey Townhouse by De Rosee Sa Architects

bedroom, De Rosee Sa Architects

bathroom, De Rosee Sa Architects

kids room, De Rosee Sa Architects

Brutalist Apartment Inspired by a Concrete Bunker: Perfect Storm Loft

The Brutalist apartment project brief called for the re-design of an inner city warehouse conversion in Camperdown, for a couple seeking a minimalist lifestyle with an interior to match.

Casa 15 in Braga, Portugal / AM-arqstudio Studio

Every project is a unique relation between intentions and desires translated into what is expected to be the comfort, the pleasure, and the relaxing sensation to the house’s inhabitants.

“Under the Calvary” House Has Traditional Shape and Modern Interiors

"Under the Calvary" house was designed by Slovakian studio Architekti Šercel Švec for a family of four. Description by Šercel Švec: The area of architecture is...

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions

The single family residence built in Wagener Terrace close to Hampton Park in Charleston, South Carolina was originally a squat exposed cinder block duplex home from the 1950’s that saw little modification over the years.

Frog Offices in Brooklyn, NY / SHoP Architects

Located in the heart of the Brooklyn tech triangle, frog’s new workspace is a dynamic environment optimized to support the work of the renowned industrial design firm. The Frog offices includes a range of permeable environments, from open-plan stations, to private team rooms, to public gathering and gallery spaces.

Related Articles