Fig Tree Pocket 60s House / Bligh Graham Architects

- Advertisement -

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

Project: Fig Tree Pocket 60s House
Architects: Bligh Graham Architects
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Year 2019
Photographer: Toby Scott

The Fig Tree Pocket 60s House was an exercise in breathing new life into a tired and poorly renovated 1960s house. The original house was typical of its time – flat roof, low ceiling, central clerestory windows. While having wonderful views to the river to the south, little north light reached the interior and there was no external space that could access northern light or winter / morning sun.

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

The renovation and extension works reworked the entire main floor, opening up the middle of the house from north to south with the kitchen in the middle. Kids bedrooms and bathroom were then allocated to the east side and Master bedroom suit (and existing garage) to the West. Running across almost the entire width of the house was a rebuilt central clerestory window pop up orientated to north in lieu of the existing south orientation.

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

Additional ceiling height was sneaked by removing the plasterboard ceiling and exposing the existing hardwood rafters. In addition to the internal works a new entry path / gatehouse together with an outdoor room was constructed to make a northern outdoor sitting and entertaining area connected with the small amount of flat lawn on the property. This enables the three young boys to seamlessly flow from their bedrooms and play area to the outside whilst remaining in full view of the kitchen. A sympathetic but not derivative material palette to that of the era of the house was developed – new and retro elements combined to make warm and rich interior and exterior spaces.

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

kitchen, Bligh Graham Architects

Fig Tree Pocket 60s House Bligh Graham Architects

dining room, Bligh Graham Architects

outdoor, Bligh Graham Architects

door, Bligh Graham Architects

- Advertisement -

Minimalist Light-Flooded Attic Apartment in Alicante, Spain

This light-flooded penthouse wants to recreate a pleasant, special space. A space of enjoyment but, at the same time, versatile and flexible. A small break in the heights. Therefore, it has been organized in a diaphanous way, allowing our clients to organize and take advantage of it according to their needs.

The Remains of an XVII Century Cottage Encapsulated in a Modern Home

The decision to encapsulate the remains of the 17th century cottage with almost everything left intact, including the dry ivy branches and the trimmings, in a modern house is both bold and brave and is successfully carried out by the project team.

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight

This Northcote House is another in a series of houses in which we’ve employed creative means of getting sunlight into difficult spaces, while creating an uplifting feeling for the occupant. The existing house was on a narrow 6.5m wide block with neighbouring walls built on both boundaries ...

Concrete Holiday Retreat in Argentina by Luciano Kruk

L4 House is a concrete holiday retreat designed by Luciano Kruk in Costa Esmeralda, Buenos Aires, Argentina. Description by Luciano Kruk: L4 House is located...

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island / AGATHOM Co.

Architects: AGATHOM Co. Project: Rainforest Retreat Location: Vancouver Island, British Columbia, Canada Photography: Steven Evans Located on the coast of Vancouver Island, British Columbia, this small dwelling provides...

Small garden house – Slice by Saunders Architecture

Slice is a 15 square meters platform situated outdoors that units a room with a terrace. Slice is located in Haugesund, Norway being designed...

Nest House in Brisbane Has a Robust, Warm and Timeless Aesthetic

The Nest House is a family home tucked away on a large bush block that combines an enviable combination of city views and an acreage lifestyle within the inner-city of Brisbane. The house draws its inspiration from modern roots, expressed through the juxtaposition of heavy vertical and light horizontal planes.

Withrow Laneway House by Studio North

The Withrow Laneway House sensitively and unobtrusively contributes density to the urban fabric of Parkdale by making use of the laneway as its front street. The laneway house is tucked away behind the original Withrow House, a municipally designated heritage resource.

Cherry Lane Residence in Austin, Texas / Clark | Richardson Architects

Our Cherry Lane Residence is a transformative whole-house renovation & addition to an existing single-story home in the Tarrytown Neighborhood of Central Austin.

Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition

The Molesworth Street house is a renovation and extension to a freestanding Edwardian period home in Kew.

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

REPII represents the second part of a project carried out by the Office years ago. The modular prefabricated construction helps to mitigate these factors, the house is built in a closed environment, away from climatic factors