Architecture and Interior Design StudiosNook ArchitectsRoc Cube Apartment in Barcelona / Nook Architects

Roc Cube Apartment in Barcelona / Nook Architects

Roc Cube Apartment in Barcelona

Spanish architects Nook have renovated Roc Cube, a small apartment in Barcelona’s gothic quarter, leaving decorative floor tiles in place to reveal the original layout of the flat

From the architect: With Roc Cube we reached the end of a cycle, the renovation of three, very similar, but different apartments on a single building in Barcelona’s gothic quarter.

Roc Cube Apartment in Barcelona 1 We were recently advised that in times of economic crisis, as architects, we had to look for a formula to obtain products with scalability to optimize our resources. We understood that a product with scalability was the repetition of valid solutions from one project to the other, a difficult approach within the refurbishment industry. In the midst of that search for a common denominator the opportunity to rehabilitate Roc Cube arrived- another diamond in the rough on the very same building where we had done two previous interventions: Casa Roc and Twin House.

Roc Cube Apartment in Barcelona 2 We approached the project thinking that we could apply the same parameters as in Twin House due to the fact that it was a very similar apartment in terms of dimensions, orientation and pre-set requirements. This meant placing the daytime space towards the Street, the bedroom towards the interior courtyard, and placing the kitchen and bathroom against the median Wall in the form of a humid strip. What seemed obvious, however, was not possible due to the fact that the sanitary drainpipe changed its position on this apartment from the one in Twin House, so we had to look for a new solution for placing the bathroom.
Roc Cube Apartment in Barcelona 3 We thought it correct to once again incorporate the washbasin in the bedroom to make a better use of natural light and to enlarge the sensation of open space. This time we separated it from the rest of the room with a low Wall and suspended iron cubes that allow storage from both sides. These same cubes were also used to create night tables and extra storage space for recipe books and utensils in the kitchen.

Roc Cube Apartment in Barcelona 4

The shower and water closet have independent entries, but can be closed using a single sliding door. The water closet can also be accessed from the main entry through a second door, which gives the option of guests using this space without having to enter the bedroom. This way, boundaries were set between one space and the other without creating a visual barrier.

Roc Cube Apartment in Barcelona 5 The building’s structure and closings are very irregular, so we introduced lineal elements that counterpoint these irregularities and set order within the space. Amongst these elements are a close hanger that integrates lighting and connects itself with the support of the suspended cubes and the sliding door’s guide. Wood was used to set limits on the pavement which regulates the traces of the previously existing partition walls. This was also synthetized on the living room lamp.

Roc Cube Apartment in Barcelona 6 Roc Cube was about applying new ideas to new challenges, but maintaining the spirit behind Casa Roc and Twin House in which we searched for the original spirit of the building and subtlety intervened to achieve today’s levels of comfort while harmonizing with the building’s history.

Architects: Nook Architects
Project: Roc Cube Apartment
Location: Barcelona, Spain
Photography: nieve | Productora Audiovisual
Furniture: Casa Jornet

Roc Cube Apartment in Barcelona 7

Roc Cube Apartment in Barcelona 15

Roc Cube Apartment in Barcelona 8

Roc Cube Apartment in Barcelona 9

Roc Cube Apartment in Barcelona 10

Roc Cube Apartment in Barcelona 12

Roc Cube Apartment in Barcelona 13

Roc Cube Apartment in Barcelona 16

Roc Cube Apartment in Barcelona 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Coral Collection – Pendant Lamps by Arturo Alvarez

Created by Spanish artist and designer Arturo Alvarez, Coral Collection includes pendant lamps inspired in the beauty of coral reefs. The models of the collection,...

This Beverly Hills House is an Oasis that Provides a Sense of Privacy and Introspection

The site is a deep, narrow, one-acre hillside property in Beverly Hills. The owners' desires were to create an oasis that focused more on a sense of privacy and introspection rather than maximizing views or presenting an extroverted face to the neighborhood.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

The project begins with the search of aspects related to a forest that can be applied to the design of this single-family house with two floors: vegetation, growth over time, large spaces, introverted spaces or overhead lighting, among others.

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Longtime homeowners sought to renovate their classic Summerhill home to suit their evolving lifestyles. Now empty nesters and casual entertainers, we completely reorganized their ground floor to better meet their needs.

Sumei Skyline Coast Boutique Hotel, Sanya, China

The designer builds the hotel lounge, unlike the traditional ones, into an area featuring reception, seating, photography and high tea.

Recommended Stories