Rooftop House in Bangkok – The HACHI Skyscape by WARchitect

- Advertisement -

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Project: Rooftop House
Architects: WARchitect
Team: Thawin Harnboonseth, Photsawat Apariman
Location: Ladprao soi3, Chompol, Bangkok, Thailand
Area 150.0 m2
Project Year 2019
Photographer: Rungkit Charoenwat

The project’s owner runs a 5-story apartment. In the past, the rooftop was only used to keep water tanks, leaving a lot of empty space. The owner, therefore, wished to build a small house there for his own use. The rooftop location is an interestingly unique context that sets this project apart from other housing designs.

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Instead of a normal ground, this rooftop house has a concrete courtyard. Trees are replaced with vertical lines of tall buildings in the Lat Phrao district. The 0.00 ground level is elevated to the level of over 15.00 meters. In addition, this house would have only the front façade and could not be seen from the side and the back. To avoid creating a stark contrast between this house and the apartment below, our team designed this house so that no one could see it from public roads.

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Our idea was not to make this house feel like a building, but to free it from form. We wanted it to be just a borderless box that emerges out of nowhere in the sky, as if the thickness of the wall and roof were non-existent, but still able to make holes in the ceiling to install curtains, air conditioners, and embed lights.

living room, Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Our intention was to give an illusion to onlookers that the entire ceiling was in the same straight line even though we featured a drop ceiling and a slope that was intentionally used to make the wall and ceiling look thin. These techniques may not be new in architecture. However, with this rooftop house, it is more special since a short distance between the main structure and the exterior helps disguise the techniques we used.

kitchen, Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Concerning the function, the owner wanted the house to be simple for his private use as he did not frequently receive guests. Taking this into account, we thought that it would be interesting to make this rooftop house look more “naked” than usual. The boundary between each room is linked by a courtyard. The functional area is divided according to the grid of the apartment’s pillars underneath, resulting in a six-grid layout.

kitchen, Chatuchak, Bangkok / WARchitect

The front section consists of three grids which are used as 1. a dining area 2. a living room and 3. a bedroom where the owner can see a panoramic view through a large sliding glass door, which when slid close, the door frame will be precisely behind a small pillar, giving an impression that this building does not have a pillar. The back section consists of the remaining three grids which are used as 4. bathrooms 5. a courtyard that can be seen from anywhere in the house and 6. a kitchen.

stairs, Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Since the owner already had a large number of Balau wood planks, we used them as the covering material. Even some planks have defects such as cracks, gnarls, marks from saws, and uneven colors, we see them as a natural charm of real wood, so we did not need to discard any of them. When the construction was finished, the final result is a “space” completed with the warm color of wood and the cool tone of the sky, just exactly as we wanted it to be.

bedroom, Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

bathroom, Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

Rooftop House in Chatuchak, Bangkok / WARchitect

The HACHI Skyscape

plan

drawing

- Advertisement -

Woori Apartment / Inbetween Architecture

Located on the first floor of a 1960s apartment building in the leafy Melbourne suburb of Toorak, the Woori apartment has canopy views and a sense of privacy rarely found in such a location. The rooms are generous, but the 1980s renovation was looking tired.

Guest Houses 3.0 – New Hotel Rooms for Recreational Complex Verholy Relax Park

Guest houses 3.0 are the new type of hotel rooms in the hotel and recreational complex Verholy Relax Park. Having a cozy patio allows its guests even more privacy alone with nature.

Sustainable Hill House – a Big Presence in a Big Landscape

Located in Winthrop, WA, Hill House was designed by David Coleman Architecture. Description by David Coleman: The Hill House is composed of a 20' wide...

Work space by ReDesign / “Work at Play” for Resolution Interactive Media

For the designing of the new offices, the two associates of Resolution Interactive Media, a web design firm from Ontario, Canada have requested a...

Daisy Garden Rug – a Playful and Interactive Rug

The young designers from Joe Jin Design Company Ltd, a creative studio in Toronto, Canada, have imagined a playful and interactive rug that can...

Personal Retreat in the San Juan Islands: Hillside Sanctuary

The owner of this property came to Hoedemaker Pfeiffer looking for a personal retreat inspired by a treasured stone and wood home lost to fire decades earlier in the hills of Appalachia.

1940s Brentwood Ranch House Upgraded by Jamie Bush & Co

The owners of this 1940s Brentwood ranch house (California), a former studio head and her partner, wanted a new screening room that they added with an extension. Additional modifications to the 4,000 square foot home included the additions of a flat roof, new glass-curtain walls and concrete floors.

Ranelagh House – Old Georgian Townhouse Renovated in Dublin

Ranelagh House is an old Georgian townhouse recently renovated by Dublin-based design studio Kingston Lafferty Design. The Ranelagh House interior project was a structurally unsound,...

Cobourg House on the Shore of Lake Ontario / Trevor Horne Architects

The Cobourg house, adjacent to Cobourg’s Victoria Park, is set deep into the site while accommodating local zoning regulations. Screened by large mature trees, it is intended to have a discreet presence in this conservation area.

Cabin Ustaoset / Jon Danielsen Aarhus

Cabin Ustaoset is situated 1066 meters above sea level, mid-way between Oslo and Bergen, at the foot of the mighty Hardangervidda – one of...

A Wurster Revival in San Francisco / Butler Armsden Architects

Butler Armsden Architects have renovated this old house for a family in San Francisco, US. Originally designed by William Wurster and built in 1939 on...