Residential ArchitectureHousesRough House by Measured Architecture

Rough House by Measured Architecture

Rough House by Measured Architecture

Project: Rough House
Architects: Measured Architecture
Project Architect: Clinton Cuddington (project Lead) and Piers Cunnington
Consultants: Fast + Epp – Structural, Geopacific – Geotech, Lyon, Flynn + Collins Engineers – Survey, Measured / Aloe Designs – landscape collaborative
Contractors / Powers Construction – General Contractor, Aloe Designs – Landscape contractor
Design/Build Ceramic Mural Artist / Dear Human – Hand Made Tile.
Location: Kitsilano, Vancouver, Canada
Size: 2500SF
Photography: Ema PeterAndrew LatreilleMartin Tessler

The Rough House by Measured Architecture is a single family house and laneway project rooted in the hand-made. With a focus on the relationship of an architect with a boutique building + landscape team, local artisans and select sub trades with a history in hand-made execution, a building emerged which identifies that no one person can envision the outcome of a building built well. Textural choices have been made, such as carbonized cypress exterior cladding, board-form concrete and repurposed board form boards white washed for exterior window surrounds and soffit, that address the need for compositional balance not only at the building massing level but also at the scale of fine, medium and coarse material selection.

Rough House by Measured Architecture 1

Central to the planning effort is the placement of master bedroom and supporting amenities in the basement adjacent to a full-building-length exterior lightwell to south-eastern light, skinned in weathering steel and accessing a subterranean root cellar.

Rough House by Measured Architecture 2

The main floor and second rely heavily on the Japanese principle of shakkei, or “borrowed view”, which attempts to capture a framed view of nature alive rather than create a less spectacular version within the building. As the laneway studio works to eliminate a rear yard at grade, careful consideration has been taken to grant views to an elevated exterior landscape on both green roof and wall of the laneway, and onto the western flanking green roof of principle dwelling form.

Rough House by Measured Architecture 3 Fundamental to the success of this project is the separation of the home from its neighbours in a tight urban condition through the narrowing of building to support increased side yard landscape edges and exterior light well circulation, displaced green space to regain connectivity to yard in an increased densification, and finally a play of textures to increase an intimacy between materials and occupant.

Rough House by Measured Architecture 4

Rough House by Measured Architecture 16

Rough House by Measured Architecture 5

Rough House by Measured Architecture 6

Rough House by Measured Architecture 7

Rough House by Measured Architecture 8

Rough House by Measured Architecture 9

Rough House by Measured Architecture 10

Rough House by Measured Architecture 12

Rough House by Measured Architecture 13

Rough House by Measured Architecture 14

Rough House by Measured Architecture 15

Rough House by Measured Architecture 17

Rough House by Measured Architecture 18

Subscribe to our newsletter

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects

Broadway Loft is hMa’s redesign of their 1997 Holley Loft, for the same client. hMa’s original design for the space was featured in MoMA’s Un-Private House show in 1999, as a ‘state of the art’ interpretation of domestic design.

Sea View Apartments, Palermo / Puccio Collodoro Architetti

Sea View Apartments is an accommodation facility located within an imposing and modern building called "Ponte sul Mare" which houses residences, accommodation and business activities, located in the Politeama district, the heart of the city of Palermo.

Small Cabin in the Woods / Designer Robin Falck

Designed and built by 20-year old Robin Falck (now 27 years old industrial designer). Designed it prior to his military service in 2010 and...

Mountain Shelter on the Highest Peak in Slovenia

Project: Mountain Shelter Instructors / Architects: Rok Oman, Spela Videcnik - OFIS Architects Student Design Team, Harvard GSD: Frederick Kim, Katie MacDonald, Erin Pellegrino OFIS architects Team:...

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors

The big wooden box calls everybody’s attention from inside and outside of the condominium in Londrina, Brazil. The cubist house, designed for a young couple, abolished the spaces and traditional partitions.

Recommended Stories