El Mirador House by CC Arquitectos / Mexico

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (1)

Designed by CC Arquitectos, the 459-square-metre residence named El Mirador House is located on the 95-hectare El Eterno estate in Valle de Bravo – a forested municipality that wraps one corner of Lake Avándaro, approximately 150 kilometres southwest of Mexico City. El Mirador house serves its purpose as it is located on an edge of the site, where the emblematic lake of the area can be seen from above. It was designed based on respecting the forest where it is located, anchored to its topography and reducing its constructive impact. The materials used are from the region, and railroad ties from old train tracks where recycled for the exterior cladding.

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (17)

The structure is a combined system of steel and wood, and retaining walls are made of local stone. Many of the interior walls are clad in white oak that adds a touch of warmth to the spaces while remaining contemporary.

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (4)

The program consists of a large family room that connects to the outside expanding the social area to the front terrace. It has a bedroom and bathroom. The kitchen has a large bar made of slate stone that serves a dining area. The relaxed program and its arrangement in the space reinforce the character of relaxation and intense social life for which it was designed. The main entrance has a large reflecting pool that ends in a trough for horses, while a low wood wall hides the parking area.

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (11)

“El Mirador is half buried on one of its sides with the purpose of protecting the habitation spaces from the climate where nature, views, and rustic finishes are the main components, seeking as a goal that these characteristics will last through time,” explained the studio, which is led by architect Manuel Cervantes Céspedes.

Architects In Charge: Manuel Cervantes Céspedes, José Luis Heredia Álvarez / CC Arquitectos
Location: Valle de Bravo, State of Mexico, Mexico
Design Team : Israel Caballero Campos, Deyanira Yarza Barrón, María Luisa Leal Rosales
Project Area: 459 m2
Photographs: Rafael Gamo

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (5)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (3)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (2)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (12)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (15)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (2)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (18)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (8)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (1)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (7)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (6)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (16)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (10)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (14)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (13)

El Mirador House by CC Arquitectos Mexico (9)

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house.

Loft Interior Furnished with Custom Designed Furniture

Architecture: Dimitar Karanikolov & Veneta Nikolova Custom furniture manufactured by Atanas Dimitrov | Valeri Tonkov Photography "Loft interior furnished with custom designed furniture" : Minko Minev...
Radical Refurbishment of a Mid-Terrace Property in West London

Radical Refurbishment of a Mid-Terrace Property in West London

Tucked away in a quiet West London mews, this radical refurbishment of a mid-terrace property, was designed to be more conducive with family life. The design was driven by a desire to enlarge and reorder the property to create a large, open space for the family to spend time together, with an emphasis on arranging the spaces to be interconnected at different levels.
Spectacular Forest Retreat Hidden in the Forested Hills of Northern California

Spectacular Forest Retreat Hidden in the Forested Hills of Northern California

The clients sought a family forest retreat hidden in the forested hills of Northern California, where an extended community of family, friends and colleagues could gather. We wondered, What if the forest itself was the house?

Selective Loft – Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat

The owners of this 2300 sf converted loft in Soho had a clearly defined vision for their what their renovation wasn’t. Their close friends and neighbors across the elevator had recently renovated their identical loft with BC—OA - a project we titled “ The Selective Loft ”...

More Articles Like This