PhotographerFélix Michaud PhotographyRue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

Rue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

Rue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

Project: Rue de la Gauchetière Loft
Architects: Future Simple Studio
Lead Architects: Christine Djerrahian
Location: Montreal, Canada
Year: 2020
Photographs: Felix Michaud

The Rue de la Gauchetière project restores a loft apartment in the Old Port of Montreal. Located in a hundred-year-old heritage building called ‘Unity’, the design seeks to integrate nature and family living into a space that is decisively urban while celebrating its industrial origins. The design is manifested through a simple concept: a box inside the box. Two glazed wooden volumes are thoughtfully arranged within the concrete structure and programmed as bedrooms. They are used to organize the residential functions. Kitchen, living, dining, study, reading, and exercise areas take life on their periphery in a fluid and open plan.

Rue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

At once object and architecture, the bedroom is crafted as a bespoke kit of parts including everything from ceiling panels and mullions, to flooring and furniture. A series of automated blinds—both sheer and blackout—transform it from a private room to a floating lantern. Inspired by the original character of the building, the loft’s material palette is elemental and tactile; walnut plywood echoes the earth tones of the brick walls, warm greys pick up on the rough concrete, pervasive glass and mirrors emphasize the airiness of the space while the ample addition of greenery adds a dream-like, natural dimension.

Rue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

With flexibility and light as the top priority, we quickly began to conceptualize alternatives for the ubiquitous ‘drywall with swing door’ room that dictates much of residential interior design. Our solution—a minimal, convertible wooden volume placed within an open space plan—creates new possibilities for how to: Design adaptable, flexible spaces that can satisfy multiple program use; Maximise floor plan by creating small peripheral spaces smartly designed to fit bespoke needs of a different inhabitants; Create a bedroom that transforms from public (all glass) to semi-private (sheer blinds) to private (blackout blinds); Celebrate the feeling of collectivity through an open plan that respects privacy needs; Respect the building heritage with a bedroom type that blurs the boundary between furniture and architecture and reflects the industrial context without covering or altering it; Implement an elemental and earthy material palette that focuses on how natural textures—especially wood—can have calming/positive effects on inhabitants while creating a warm, minimalistic aesthetic; Expose the beauty of the very structure of the room by implementing a wooden column and beam grid with strong proportions; Build with materials and techniques that are easily unmountable and reusable in future renovations.

kitchen, Future Simple Studio

Rue de la Gauchetière loft offers a way to live outside the norm, allowing its inhabitants to experience the benefits of togetherness, flexibility, and timeless beauty inspired by its unconventional floor plan and design.

dining room, Future Simple Studio

bedroom, Future Simple Studio

bathroom, Future Simple Studio

Rue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

SieMatic-La Cornue Showroom / Levin Packer Architects

Architects: Levin Packer Architects Project: SieMatic-La Cornue Showroom Location: Tel-Aviv Port, Israel Architect in Charge: Rona Levin, Ruth Packer Area 224.0 m2 Project Year 2016 Photography: Amit Geron Levin Packer Architects...

Limestone House by John Wardle Architects

The Limestone House will be self-sufficient in managing its water and waste water and has a photovoltaic cell system with battery storage to meet the house’s total energy needs.

Savioz Fabrizzi Architectes Convert a Former Hayloft Barn into a Holiday Home

This former hayloft barn in the centre of the village of chez-les-reuses is an example of traditional valaisan construction, with a stone lower part and timber upper part. The conversion of this rural building into a holiday home uses what is already there, retaining the typical local features.

Casa do Medio – Rehabilitation of a Traditional House

Designed by Arrokabe Architects, Casa do Medio is a house for a couple with three grown-up sons willing to move to the historical center...

Sustainable Holiday Home by Orange Architects

Located on the beautiful island of Texel, only a ten-minute walk from the North Sea, the Sustainable Holiday Home provides a cosy but distinctive stay.

Related Articles