Residential ArchitectureLoftsWhite Street Loft by Kimberly Peck Architect

White Street Loft by Kimberly Peck Architect

White Street Loft by Kimberly Peck Architect

Project: White Street Loft
Architects: Kimberly Peck Architect
Collaborators: Interior Finishes LLC
Location: New York City, NY, United States
Area: 2850 sq. ft.
Completion: 2018
Photo Credits: Pedro Marti
Text by Kimberly Peck Architect

This large light-filled open loft in the Tribeca neighborhood of New York City was purchased by a growing family to make into their family home. The White Street Loft , previously a lighting showroom, had been converted for residential use with the standard amenities but was entirely open and therefore needed to be reconfigured. One of the best attributes of this particular loft is its extremely large windows situated on all four sides due to the locations of neighboring buildings. This unusual condition allowed much of the rear of the space to be divided into 3 bedrooms/3 bathrooms, all of which had ample windows.

The kitchen and the utilities were moved to the center of the space as they did not require as much natural lighting, leaving the entire front of the loft as an open dining/living area. The overall space was given a more modern feel while emphasizing it’s industrial character.

White Street Loft by Kimberly Peck Architect

The original tin ceiling was preserved throughout the loft with all new lighting run in orderly conduit beneath it, much of which is exposed light bulbs. In a play on the ceiling material the main wall opposite the kitchen was clad in unfinished, distressed tin panels creating a focal point in the home. Traditional baseboards and door casings were thrown out in lieu of blackened steel angle throughout the loft. Blackened steel was also used in combination with glass panels to create an enclosure for the office at the end of the main corridor; this allowed the light from the large window in the office to pass though while creating a private yet open space to work. The master suite features a large open bath with a sculptural freestanding tub all clad in a serene beige tile that has the feel of concrete. The kids bath is a fun play of large cobalt blue hexagon tile on the floor and rear wall of the tub juxtaposed with a bright white subway tile on the remaining walls. The kitchen features a long wall of floor to ceiling white and navy cabinetry with an adjacent 15 foot island of which half is a table for casual dining. Other interesting features of the White Street Loft are the industrial ladder up to the small elevated play area in the living room, the navy cabinetry and antique mirror clad dining niche, and the wallpapered powder room with antique mirror and blackened steel accessories.

kitchen by Kimberly Peck Architect

plan

dining room by Kimberly Peck Architect

bedroom by Kimberly Peck Architect

bathroom by Kimberly Peck Architect

Integral Reform of an Apartment of 123m2 in Avilés, Spain

In the historical center of Avilés, near the Oscar Niemeyer Cultural Center, it is proposed the integral reform of a house of 123m2, consisting of three small bedrooms, two bathrooms, a toilet, a dimly lit kitchen with natural light and a spacious living room

CitySpire Duplex in New York / Axis Mundi Design

This edgy, yet sophisticated interior is located on the 39th and 40th floors of one of the tallest mixed-use skyscrapers in New York City. Distinguishing the social areas of the household, are beautiful soft leather wall panels, creating a chic backdrop for the elegant furniture

The Parkview Passive House by Waymark Architecture

The Parkview House in Victoria, BC is a vision of the future. The two-story, single-family home & apartment suite is an ultra energy-efficient certified Passive House.

South Yarra House by Robert Mills Architects

South Yarra House is a modern residence designed by Robert Mills Architects. The house is located in South Yarra, a suburb of Melbourne, Victoria,...

Fenwick House by Julie Firkin Architects

This design of Fenwick House was developed with close involvement by the clients to maximise the available light and space on an oddly shaped block in the inner suburban setting of Clifton Hill. The original weatherboard cottage which addresses the street has been maintained while a new

Related Articles