Rural Cave House / hyperSity Architects

Rural Cave House

This Rural Cave House is a renovation project of “wow home” TV series, for the client Ye Liangchen, a Internet star, who lives in the Loess Plateau of Shanxi Province. The original house is one of typical traditional cave courtyard in the village, in disrepair, and almost collapsed condition.

It included a main cave as the living space in the north, and three rigid side caves as the bedroom space in the eastern part. In an area of about more than 50 square meters and the depth is 11 meters without a kitchen and toilet, the space of main cave was extremely dark and damp.

Rural Cave House 1

Given the traditional cave has the advantage of warmness in winter and coolness in summer, the design strategy follows tectonic of vernacular cave dwellings, but ensures that that each room is well ventilated and lighted. The design strategy is to preserve the northern cave houses, and to transform the run-down southwest wing caves into couple of independent spaces oriented to the south, which contain a kitchen, bedrooms, storage room, a dining room and a toilet.

Rural Cave House 2

The preserved main cave is divided into two separated functions, the inner space as grandma’s bedroom, while the outer space as living room for family gathering. Taking into consideration the sunlight and ventilation in the cave, a circular glass light well sized in 1.5-meter diameter is devised in the middle of the cave. The main entrance of main cave is transformed into a wooden grid façade and glass curtain wall, which introduces plenty of sunshine. In front of the cave entrance is a new semi curved canopy, which prevents the strong wind from the northwestern Mongolia.

Rural Cave House 3

Besides the improvement of living conditions, the prototype of walled structure compound is applied in the new design with more dynamic courtyard sequences. Courtyards introduce the nature to the house. The architect intends to maximize the outdoor space visually and psychologically. Hence, 5 scattered courtyard landscapes are created within the compound, and connected through a zigzag path similar to the Chinese garden to create a tranquil atmosphere and infinite spatial experience. These areas also enable fresh air and daylight to enter every single house.

Rural Cave House 5

The architect is committed to the integration of new building and local environment. The new houses are strictly controlled within the red line and the original building height. In the aspect of the selection of materials, the new building adopts the technology of traditional rammed earth, which composed of the mixed clay and sands from the top of surrounding mountains. By doing so, this building appear unique texture and color, whereas the effects of rammed earth in other places would appear various because of different origins of the clays. The application of rammed earth not only reflects the local building traditions, but also brings in the strength and permanence of stone with the warmth and simplicity of wood. It also profoundly helps reduce the budget of project.

Architects: hyperSity Architects
Project: Rural Cave House
Team: Yang Shi, Shojun L
Location: Weinan, Shaanxi, China
Area 278.0 m2
Project Year 2016

Rural Cave House

Rural Cave House 6

Rural Cave House 10

Rural Cave House 11

Rural Cave House 13

Rural Cave House 7

Rural Cave House 8

Rural Cave House 9

Rural Cave House 10

Rural Cave House 17

Rural Cave House 18

Rural Cave House 15

Rural Cave House 16

Rural Cave House 19

Rural Cave House 20

Rural Cave House 21

Rural Cave House 22

Rural Cave House 23

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

This Forest House Consists of Two Volumes Connected by Metal Bridges

Forest house is a single-family home designed by Mexico City-based Grupoarquitectura. The house is located in the hills of Mexico City, in the suburb of...

Sung Dobson House / Sam Crawford Architects

Sung Dobson House is a single family house extended and renovated by Sam Crawford Architects in 2016. This Queen Anne Style bungalow sits within a heritage conservation...

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

A weathered mountain top with a magnificent view and strict building regulation determined Arkitektværelset’s design of this secluded cabin.

Alexandria Residence Evokes the Traditional Farmhouses

Alexandria Residence was designed and completed by Cox Graae + Spack Architects, in Alexandria, Virginia, USA. Located south of Old Town Alexandria, the new stone...

Radical Remodel of an Eichler-Era Townhouse / John Lum Architecture

This radical remodel of an Eichler-era townhouse consisted of replacing a confusing floor plan with an open-concept design. A new sky-lit, steel staircase connecting all three levels, transforms the formerly dark interior into a sunlight-drenched space.

K House – an Exclusive Villa Resort Hotel Built in Sri Lanka

AIM Architecture and Norm Architects have completed an exclusive villa resort in the Southern Province of Sri Lanka – a secluded beach front property surrounded by lush greenery and breath