Residential ArchitectureHousesAraucaria House by VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria House by VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria house by VOO® Arquitetura e Engenharia

Project: Araucaria House
Architects: VOO® Arquitetura e Engenharia
Architecture Design Team: Julian Fonseca Dei Ricardi, Cecília Knaesel, Fernanda Petri, Julia Thuany Pasold, Julia Gehrke
Interior Design Team: Andressa Flach Führ, Julia da Cunha Papst, Julia Staedele, Paulo Roberto Moser
General Contractor: Carini Construções Alcides, Rafael, Pedro
Location: Brazil
Area: 818 ft²
Completion date 2020
Photo Credits: Alcindo Dedavid

A condominium in the central region of the city of Guaporé, Rio Grande do Sul, in an urban area near a green massif, gives way to the Araucária House. The owner of the land was looking for a house that would generate warmth and a sense of belonging. For this, the integration with the context happened naturally. The project’s inspirations were based on the natural elements present, such as the topography represented by a sloping terrain, the insolation, the climate changes of the state, the ventilation, the views, and the respect for the environment.

Araucaria house by VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria house by VOO® Arquitetura e Engenharia

The Araucaria house disposes of the ground floor conception relating the approximation of the environments with the surroundings. The condominium has wide streets where the residents walk frequently. Thus, with the low scale of the house and the high vegetation in the back, people passing by on the sidewalk can see this forest – which was already present there and that with the condominium intervention becomes the background of some privileged lots – and experience it. The same situation is valid in the absence of walls on the property, which makes the sidewalk seem wider and allows people to pay attention to the natural space.

Araucaria house by VOO® Arquitetura e Engenharia

As a first contact, the front facade of the house is the structure itself, which, in an “L” shape, acts as an external boundary. This wall was developed by composing local stones selected and cut by hand in a personalized handcraft, making it visually present in the spatiality of the house. The other walls of the house are double structures, avoiding the thermal oscillation of day and night.

Araucaria Residence by VOO® Arquitetura e Engenharia

With the entrance door open, it is possible to see an internal garden that acts as a divider between the social environment on the right and the intimate environment on the left. In a raw way, the function the garden performs is as a breather in the middle of the house, integrating the spaces to the outside freely, making this an ambiguous plant. The voids present, in strategic places on the upper slabs, are part of the project and also part of the environments that most generate a relationship with the outside. But this form gives shade, different light, makes the wind circulate, and provides views and a sense of protection. They represent the composition between sun, wind, and the function of separating the inside from the outside. And they are present in the corridor connecting the bedrooms and bathrooms in the intimate environment and in the internal garden at the entrance, generating light throughout the day.

kitchen, VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria Residence by VOO® Arquitetura e Engenharia

The views from the house are strategically turned to the natural landscapes of the surroundings, such as the windows in the bathrooms facing the forest, windows in the flows, and the main window in the dining room overlooking the majestic Araucaria tree in the street. This window becomes a living picture for contemplation of the ancient species that gives the house its name.

Araucaria house by VOO® Arquitetura e Engenharia

The location of the Araucaria house in a low part of the condominium and very close to a green area gives the possibility of a green roof, giving all the residents the feeling of flow with the landscape, where together with the vegetation of the house, they pass through the voids and give the feeling of the house being inside the natural forest. The replanting of trees from neighboring land that would have been cleared favored this blending.

bedroom, VOO® Arquitetura e Engenharia

A specific concept would not fit the scope of the Araucaria House because the house itself – its structure and what it represents – is the main work of art.

bedroom, VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria Residence by VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria Residence by VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria Residence by VOO® Arquitetura e Engenharia

Araucaria Residence by VOO® Arquitetura e Engenharia

Off-Grid Cottage in the Polish Countryside / Grzegorz Layer Architect

Kashubia is an unusually picturesque region in the north of Poland, rich in pine forests, meadows full of flowers, and crystal-clear lakes. Near one such lake – Lake Gowidliński –lies this place of repose and close contact with nature. The idea behind this off-grid cottage was to create a simple, functional and economic building

Denney House by Sam Crawford Architects

Architects: Sam Crawford Architects Project: Denney House Project Team: Sam Crawford, Wendy James, Chelsea Harper Location: Willoughby, NSW, Australia Builders: Jason Boyle, JBC Constructions Photography: Brett Boardman Denney House is...

Broombank House by SOUP Architects

The Broombank House is set into the banks of the sloped site and accessed via a single-track lane that arrives into a sunken entrance courtyard, offering glimpses of the views beyond. The brief from our client was to create a relaxed contemporary house within a reconsidered, ‘natural’ landscape that blurred the site boundaries to its neighbours and adjoining marshland.

Five Vacation Houses in the Middle of the Forest in Valle de Bravo, Mexico

In the middle of the forest in Valle de Bravo, Mexico, five vacation houses are dispersed in the land surrounded by mountains. Each house (five with the same typology) consists of 6 volumes positioned in such a way that they generates a central patio. The patio, in addition to views, gives silence and privacy.

Manhattan Beach Ranch / Blue Truck Studio

Thrilled with the beach town location of their summer house in the Los Angeles area, but not with its loud ’90s-era architecture, a family of four approached Blue Truck Studio with a directive — tone it down. What they had: a Manhattan Beach house with wild geometry, such as octagon-shaped rooms and triangular spaces.

Related Articles