Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Project: Saint-Donat Residence
Architects: Cardin Julien
Design team: Jean-François Julien, Gabrielle Roberge, Lakmé Gremillet
General contractor: Construction David Simard
Location: Saint-Donat-de-Montcalm, QC, Canada
Area: 3,030 s.f.
Photo credits: Olivier Blouin

The Saint-Donat Residence by Cardin Julien is a country home located in Saint-Donat in the Laurentians. It was built on steep, wooded terrain bordering Lake Archambault. The land, measuring over 1,600m2, features dense vegetation that provides shade and cooling during the summertime. 

terrace / Cardin Julien

Built over 40 years ago by the current contractor’s father, this family chalet required significant renovations to meet the present owners’ needs, including making it more comfortable for the summer and winter seasons. The clients wanted to preserve its existing charm while creating a modern, up-to-date environment. The addition of outdoor areas for enjoying nature and the creation of spaces to facilitate year-round sporting activities was a top priority.

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

The chalet was expanded northward and westward. To the north, the extension includes a garage, storage spaces for sporting equipment, and a mudroom. To the west, a new three-season space prolongs the amount of time the owners can spend outdoors and offers an incredible panorama of the surrounding forest. The two new extensions, which are outfitted with dark wood, mirror and enrich the existing structure.

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

The existing patio, which faces the lake, was extended to connect with the new three-season space, creating an essential outdoor surface for enjoying some sunshine. The solid wood railing was replaced by a glass wall, giving way to an unobstructed view of the lake and lush vegetation.

dining room / Cardin Julien

The western facade was opened up and both the width and height of the kitchen windows were expanded. The main living area is now brighter from sun-up to sundown. The original kitchen was reorganized and made to be open-concept. These changes made the space more functional, lending to gathering around a large island that has become a beacon of family time.

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

The materials used in the renovated areas complement the existing design, while still giving off a modern vibe. The original stone fireplace and the wooden beams, ceiling, and walls complement the modern, sleek design of the kitchen, veranda, and entranceway. Only a few decorative elements, such as the stools made with tractor seats, the light fixture designed with a wooden wheel, and some industrial elements were integrated into the decor as a nod to the home’s history.

kitchen / Cardin Julien

Following its transformation, the chalet now meets the whole family’s needs, no matter the season. This Saint-Donat residence is now in perfect harmony with its history and the nature that surrounds it, becoming a true haven of comfort and warmth.

bedroom / Cardin Julien

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

entrance hall / Cardin Julien

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Versailles Studio Apartment / Catseye Bay Design

This bold, sensitively designed 36 sq metre studio apartment in an art deco building in Sydney’s inner east. The initial brief was for a...

Cliff House: Contemporary Luxury Delivers Captivating Views

Cliff house is a private residence designed by Michael Hsu Office of Architecture. The house offers a captivating view of Lake Austin. Project description: The...

Small Mobile Hotel Made From Shipping Containers / ARTIKUL Architects

Architects: Artikul Architects Project Team: Jan Gabriel, Pavel Lejdar, Jakub Vlček Location: Třeboutice, Křešice, Czech Republic Photography: Michal Hurych ARTIKUL architects designed a small mobile hotel from used...

Far Pond House Renovated by Bates Masi Architects

Bates Masi Architects has renovated Far Pond house, a beautiful residence for one family, situated close to the water in Southampton, New York. Built...

Masculine Black and Gray Apartment in Taipei Exhibiting a Mix of Textures

The house owner of this case has been yearned to go back to the house where he grew up. Years later, the owner finally bought it back and renovated the house to be private rest house, reviewing the good times with friends and family.

Small Urban Apartment in Ljubljana by Arhitektura doo

The small urban apartment is located in one of the famous skyscrapers designed by the renowned Slovenian architect Edvard Ravnikar. These were built all across Ljubljana in the early 1960s, ...