Malcolm Davis Architecture – An Architect’s Vision for California Living

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Camp Baird: The weekend getaway is located on a coastal 166-acre parcel comprised of forested rolling hills.

Architects: Malcolm Davis Architecture
Location: California, United States
Photo Credits: Joe Fletcher Photography

Malcolm Davis Architecture’s stunning Northern California residences intuitively sculpt light while masterfully evoking their natural surroundings.

Malcolm Davis Architecture (MDA), founded by Bay Area native, Malcolm Davis, AIA, is known for its commitment to innovative and sustainable architecture that fully realizes its unique setting. Inspired by the Bay Region style, as well as the beauty of Northern California’s coastlines and valleys, MDA’s residential architecture intermingles the play of natural light with thoughtful interior and exterior connections.

Camp Baird - An Architect's Vision for California Living
Camp Baird: The Corrugated Cor-Ten steel used for exterior cladding blends beautifully into the landscape.

Whether the firm begins with a blank slate or an existing structure, its projects develop character through careful interpretation and sensitivity to the site orientation, context, and climate. The result is modern architecture and interiors that convey a deep understanding of borrowed light and are often filled with naturally harmonious and artfully repurposed materials.

Camp Baird - An Architect's Vision for California Living
Camp Baird: The heart of the compound – the swimming pool – is flanked by decking and large expanses of grass ideal for lounging and lawn games.

Camp Baird
Passionate environmentalists, the clients for this residence desired a counterpoint to their busy, urban lives. Conceived as a family camp, the compound comprises two simple sheds and a lap pool, set against a California landscape of live oaks and bay trees, that is completely off the grid. Designed to blend in with the landscape, the camp takes its cues from materials and forms found in regional vernacular buildings.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Camp Baird: The screened-in porch, clad in ipe and black fiberglass mesh, serves as a sheltered open-air dining area.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Camp Baird: The modern interpretation of a traditional dogtrot home is comprised of two cabins placed along an L-shaped orientation.

Portola Valley Residence
Designed around an existing oak tree, this home pulls elements from its woodland surroundings allowing it to seamlessly blend into the existing landscape. The exterior is finished with burnt cedar siding and stucco to create an earthy tone, while significant design moves were made to the interior, including the addition of large floor-to-ceiling glass doors and a wrap-around balcony off of the dining room to take full advantage of the landscape and natural light.

According to the homeowners, “Malcolm’s home’s honor light, flow and airiness. His design for our home also reflects simplicity and timelessness.”

Portola Valley Residence - An Architect's Vision for California Living
Portola Valley Residence: Clad with Cor-Ten corrugated steel, the guest house evokes the area’s agricultural buildings.

Portola Valley Residence - An Architect's Vision for California Living
Portola Valley Residence: The dynamic renovation of this hillside home means it is now fully connected to the nature that surrounds it.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Portola Valley Residence: The home’s new guesthouse includes a sitting area and a second-floor artist’s studio that connects to the main house via a bridge.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Portola Valley Residence: The dining room offers both spectacular views and access to the spacious new balcony.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Portola Valley Residence: Skylights in the master bathroom animate the space throughout the day.

Coastal Retreat
For this Sea Ranch residence, MDA created a streamlined, modern getaway. The home’s thoughtful 2,000 square feet is laid out in juxtaposing pod-like structures connected by a light-filled entryway. In keeping with MDA’s distinctive regional style, each volume is reminiscent of the vernacular, barn-like structures found in this iconic California locale, while offering a decidedly modern twist.

Coastal Retreat - An Architect's Vision for California Living
Coastal Retreat: Corrugated Cor-Ten steel clads the entryway connecting the home’s distinctive cedar-clad wings.

Coastal Retreat - An Architect's Vision for California Living
Coastal Retreat: Wall-mounted lighting add an industrial touch to the bright and airy living room.

Coastal Retreat - An Architect's Vision for California Living
Coastal Retreat: Just a few steps away from the living space, the kitchen features vertical grain fir cabinets.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Coastal Retreat: A window nook in the master bedroom offers spectacular views of the Pacific Ocean.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Coastal Retreat: In one of the home’s bathrooms, durable, low-maintenance materials speak to the minimal, Scandinavian-inspired aesthetic.

Noe Valley Residence
A young family purchased this home located on a dense San Francisco street after it had been flipped and stripped of character and charm. MDA reinterpreted and expanded it to reinstate its connection to the neighborhood, celebrate the house’s “old bones,” and maximize access to daylight, the garden below and views beyond.

Noe Valley Residence - An Architect's Vision for California Living
Noe Valley Residence: A single sloped roof, paired with 11′ tall sliding doors defines the rear addition.

Noe Valley Residence - An Architect's Vision for California Living
Noe Valley Residence: Skylights, strategically placed along the northern walls over existing exposed framing, animate the original volume of the house with a changing play of light and shadow throughout the day.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Noe Valley Residence: Reinterpreted and expanded in a modern vocabulary, the house was transformed into a relaxed and inviting family home.

Malcolm Davis Architecture - An Architect's Vision for California Living
Noe Valley Residence: The updated floor plan was completely reworked and expanded to create new interior volumes.

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Off-the-Grid Cottage / Nature-Inspired Retreat in Haliburton Highlands

Seeking a nature-inspired retreat, Suzanne Dimma and her designer husband, Arriz Hassam, built an off-the-grid getaway in Ontario’s Haliburton Highlands. The site is a 43...

ROOM collection by Erik Olovsson & Kyuhyunk Cho

We can say, using a turn of phrase, that the report people have with furniture is to insert an object into a square space....

Passiv TreeHaus / Park City Design+Build

The Passiv TreeHaus is a site driven, highly responsive design + build project. Reacting to the steeply wooded site, the house is arranged in a series of cubic geometries that imbed themselves into the thermal comfort of the hillside

A Jewellery Box House That Conceals and Embraces Intimate Moments

For the young family it is a jewellery box that conceals and embraces intimate moments. The open plan creates a sense of spaciousness and connection to the outdoors, with a transparency created by the flow through indoor and outdoor rooms.

Modern Ranch Escape by Studio VARA

When the owners purchased this 1970’s ranch home in Kentfield, Marin County, it was dark, dank, and in danger of sliding down a hill. The interior was dated and needed to be updated to modern standards.

Enchanted Point Residence, Miami / SDH Studio

Nestled on a magnificent radial lot surrounded by over 200 feet of water, the Enchanted Point Residence was conceived as an iconic, multilayered structure that embraces the water while creating a path through the different spaces of the home.