Samo Store by So Studio

Samo Store by So Studio

Name: SAMO Store
Design Firm: So Studio
Design Team: Mengjie Liu, Yifan Wu, Yufei Li
Concept: Palimpsest
Gross Built Area: 120 m2
Address: L1 Paradise Walk, Guan Yin Bridge, Chongqing, China
Client: Jiang Nan Bu Yi
Completion Year: 2019
Image Production: MUYI Concept + Production
Photographer: Yuhao Ding, Elbe
Text by So Studio

SAMO Store is a high-end menswear brand under JNBY Group. Inspired by the ancient Greek word ‘Palimpsest’, the original meaning of ‘Palimpsest’ is that in ancient times, the original texts on the parchment scroll would be scraped off and rewritten with new contents; In the process of continuous rewriting, the traces of different depths were naturally retained.

Samo Store by So Studio

We start from the “trace”, hoping that the brand itself has the same sense of time; thus, several parts are developed, the first part is half-half and old school; half-half is about the idea of space division; the entire space is divided by a metal band with a height of 2.2 meters, and retreated the bottom as the clothing display. The rough paint was used as the texture to express the concept of restoration; meanwhile, the old school also expressed the attitude of the Samo brand—contemporary design and post-modern genes.

Samo Store by So Studio

The second part is also derived from palimpsest. Take the artist Rachel Whiteread ‘s work as an example. While paying attention to large-scale public casting art, this female artist is also constantly expressing daily products through small sculptures, allowing the traces of these daily products to be expressed by another medium. In this project, we implanted daily structures into the space; for example, our island fitting room was gradually assembled from cabinets during the design process; some of props are also imitating collage of different objects, and the metal parts of the space are copied and pasted infinitely in the form of “工”.

Samo Store by So Studio

There are two more special points in this project. One is that we chose slotted granite stone, glazed orange handmade bricks, the contemporary dot floor and chaotic metal aluminum board. The materials are spliced, reorganized, and collided into different spatial attributes.

diagramAnother point is that we designed the entire façade as a whole system, like an easel of ultra-conventional proportions, but also like an unfinished architectural structure. The frame system of the façade can be used as poster display, and at the same time, through the gaps of the structure show the interior of the space. Through the dismantling and reorganization of materials and structural spaces, we give a new meaning, meanwhile, interpret new definitions of space and brand.

Fitting room with entire glazed orange handmade bricks

Entire-facade-system-with-poster-display

Samo Store by So Studio

Facade-system-detail

plan

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This

HomeWorldDesign