Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

Name: Oxalis Restaurant
Design team: Sò Studio
Address: Shanhaiguan Road, Shanghai, China
Gross Built Area: 260 m2
Image Production: Kore Studios
Photographer: Philippe Roy, Helki Lin
Furniture brand: Ton
Lighting brand: New works
Fabric brand: Gabriel
Illustration artist: Wang Zhe

Oxalis is located in 4L of Bohua Square, which is a French Restaurant. Shanghai Bohua Square is composed of a 60-story office tower and retail commercials. It is located next to the Shanghai Nature Museum. The Oxalis restaurant has a large terrace on the north side facing the Wusong River, which means there are great views. The roots of the “Oxalis” name can be traced to 2008, at Restaurant BRAS when Chef Jonas started to work with Michel BRAS where together with the kitchen team, he foraged herbs, plants & flowers in fields around the restaurant. Oxalis was one of the first herbs he foraged. Chef Jonas defines this restaurant as “Bistronomy”, which means the fusion of a pub and food.

interior design, Shanghai / Sò Studio

The interior design of Oxalis restaurant is inspired by the French farmyards and the chef’s philosophy of food, rooted in the seasons and nature. So Sò Studio uses modern design language to tell a ‘Glowing Mysteries’, and move the French farmyard into the commercial space. The bright spatial tone, rattan, wood and white marble create a relaxing dining atmosphere for the restaurant.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

Growing means going beyond the original. In the bar, dining area, and private room, we use the extension of the material as the growth image, extending the same material from the ground to the wall, from the wall to the top, from the inner space to the outer space. They are both conspicuous and harmonized.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

From Reception to the private dining room, the ubiquitous curved and rattan elements set a relaxed tone for the restaurant. The arc at the top is inspired by the curved roof of the greenhouse, which gives ‘growth’ tenderness and soft protection.
Reception also sets as a partition, the rattan and plants in the reception make the interior of the restaurant seem looming.

bar, Shanghai / Sò Studio

The dark color of the entrance bar area is different from the relaxed and bright color tone in the dining area. We designed a darker environment for drinking and talking in the bar area. The black bar over 4 meters long and the green hand-made bricks on the wall are matched with marble countertops and ceramic murals behind the shelves.

bar, Shanghai / Sò Studio

During the day, the floor-to-ceiling windows make the interior view to the outside without any obstruction. The cool skylight collides with the warm light in the restaurant in the main dining area and penetrates each other, making the space a unique freshness and relaxation.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

At night, the 2700k basic lighting in the space makes the neutral color of the wall and the ground show another soft and warm atmosphere in the warm light. Pendants use frosted glass ball lights from the New Works to ensure that soft light reaches every white marble tabletop.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

The long couch in the middle of the main dining area uses rattan for the back and sides, while the cushion cover features a bright green fabric from Gabriel. The combination of the material and color of the plants also adds vitality to the dining space. Behind the log couch is the open kitchen where you can see the busy figure of the chefs from the perspective of each guest in the dining area.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

At the end of the dining area, there are two sets of seats under the curved rattan roof, creating a strong sense of inclusion from the back and top, which gives guests a more intimate dining space. At the end of the restaurant, there are two sets of seats under a set of curved rattan ceilings, creating a strong sense of inclusion from the back and top, creating a more intimate dining space.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

The private room is only 16 square meters. The transparent design of the wine cellar and the combination of multiple materials eliminate the tension of the confined space in the visual sense. The other three are covered with ceramic murals, making guests feel like dining in the forest. The illuminating rattan embossed in the middle of the main background wall also gives the private room an elegant background.

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

It is worth mentioning that we are fortunate to cooperate with young illustrator Wang Zhe. She was invited to create murals for Oxalis’s 12-meter-long, 2-meter-high interior wall with the theme of “Reiki Plants and Animals”. Her style is lively and vivid, full of imagination, and coincides with the new French style defined by Oxalis. From the bar at the entrance to the private room, this series of paintings is presented in the form of ceramic murals, which are novel and chic, while creating a wonderful dining atmosphere. The plants in the picture are inspired by the common fruits and vegetables and herbs in Europe. These rustic outlines and colors make the picture full of vitality. The inconspicuous little insects make the picture more vivid, and the surprise is that the chef’s cat also unexpectedly appears in the picture. Delicious food is always accompanied by fun, isn’t it?

Oxalis Restaurant, Shanghai / Sò Studio

floor plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

My Bag – portable bathroom by Olympia Ceramica

In case you do not like to use the common bathrooms from the places where you travel, the Italian producer Olympia Ceramica proposes a...

This Rural Cottage in Iceland Have Turf Roofs and Burnt Timber Cladding

A wooden construction on a concrete slab, the rural cottage is clad with burnt hardwood panelling on the outside, utilizing a method well-known in Japan, among other countries, to enhance the durability of the wood.

Laurel Hills Residence, Los Angeles / Assembledge+

Composed of three pavilions connected by a series of glass hallways, the single-story residence seeks to create a residential oasis in the heart of Los Angeles. The Western Red Cedar lined guest house/garage pavilion establishes a datum line that carves ...

Nana Apartment in Lisbon / Rar Studio

Nana apartment by Rar Studio is located on the first floor of a building that was constructed in the second half of the 19th...