Architecture and Interior Design StudiosESQVTA StudioOne2One Fitness Studio, Porto by ESQVTA

One2One Fitness Studio, Porto by ESQVTA

One2One Fitness Studio by ESQVTA

Project Name: One2One Fitness Studio
Office Name: ESQVTA
Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2): 110m2
Project location: Rua da Alegria 1948, Porto, Portugal
Program: Fitness Studio
Lead Architects: Vitor Almeida
Collaborators: Sara Pinto
3D Models: Tiago Castro
Photo Credits: Ricardo Oliveira Alves
Text and photos: Courtesy of ESQVTA

This project was born from the need to expand a Fitness Center by creating a studio that would complement its two existing ones. The client’s request was of an area with a very different design approach from the first two studios of the brand – though spatially connected. An area that would ask its users constantly: “Put Me In Your Instastories!”

One2One Fitness Studio by ESQVTA

Within the 10m-by-10m room available, the program was divided into 3 distinct areas: a large central one for functional training, a locker room and a corridor that connects this new studio to the pre-existing ones.

The intervention area was previously an office space, with multiple rooms, that had now to be cleared. Upon demolition, some structural elements required for adjustments of the initial proposal, since the careful matching of the various stereotomy’s of brass plates and mirrors had to be perfectly done.

One2One Fitness Studio by ESQVTA

The planning of the locker room also created a challenge because of the small space destined to it. An area with 8 lockers and the washbasin precedes a linked lavatory and shower room, since individual access to each wasn’t possible.

One2One Fitness Studio by ESQVTA

Regarding Design, each of these areas was to have a striking image. With full creative freedom, 70s and 80s references were used, with inspiration from the pop and underground cultures, between eccentric hedonism, the cult of the body and creative expression explosions with a unique purpose: create the most exuberant and exclusive training studio in the city.

Training Area

The access to this new training area is made through a corridor that announces itself as a transition experience. Completely lined with mirror, glass and neon frames, the space creates a sort of simulated reality, where walls and ceilings merge creating an almost labyrinthine circuit.

plan

With the sound of “If You Could Read My Mind”, the training area was designed with the image of a dance floor in mind, where the mirror ball is replaced by a ceiling filled with golden lamps. Mirrored ceilings and walls emphasize an atmosphere of hedonism and vanity. Side walls fully lined with brass plates close this cycle of unexpected and luxurious materials.

Training Area, ESQVTA

The lighting is also a major protagonist in this fitness studio, making it multifaceted and chameleonic, oscillating between ample lighting and a night club environment.
On the way out, a note recalls: “Do It For Your Selfie”.

One2One Fitness Studio by ESQVTA

Subscribe to our newsletter

Splunk Silicon Valley Workplace – The Stairway of Connection

This is an 8-story 290,000 SF building adjacent to a similarly sized building also occupied by Splunk. Both buildings are located at the prominent South Bay retail center Santana Row.

i.s.m.architecten Have Transformed a Row House into a Light-Filled Family Home

AV is a renovation of a row house in Sint-Niklaas. Starting from a typical Belgian situation of historically grown extensions, the first step was to sanitise the existing building and bring it back to its former self.

Vila Olimpia Apartment / Diego Revollo Arquitetura

The color palette of this Vila Olimpia apartment, in São Paulo, definitely lives up to its name: black and white delimit the 77m², which were very well used by Diego Revollo in yet another one of his projects.

Brass House by Anthrosite Architects

At Brass House, the design revolves around the Garden Room, the value of custom detailed, timber windows and doors, brickwork and in-situ concrete elements soften through native landscaping.

South Harbor House / Blaze Makoid Architecture

This South Harbor house began with the merging of two, half acre, waterfront lots situated on a small cove in North Haven with sweeping views of Sag Harbor Cove, the village wharf and a small, salt water pond. 

Recommended Stories