Residential ArchitectureHousesSan Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

Project: San Remo Residence
Architects: ShubinDonaldson Architects
Principals in charges: Russell Shubin, AIA, LEED AP
Team: Christine Reins, Juan Carlos Ornelas
Interior Designer: Magni Kalman Design
Landscape architects: Bosky Landscape Architecture
Location: Pacific Palisades, California
Photo Credits: Manolo Langis
Text by ShubinDonaldson Architects

Set into a steep hillside of Sullivan Canyon in Pacific Palisades, the San Remo Residence organizes stacked volumes towards the North with panoramic views of the natural landscape and the Getty beyond.

The parti of the house is composed of two vertical and horizontal volumes on a stone limestone plinth, rooted into the rugged hillside. Strong vertical and horizontal lines of wood and steel delineate the mass amongst the dense native flora that occupies the canyon, complimenting nature’s patterns. The home’s southern edge is pulled away from the property line and recessed to allow southern light to dive into the entry-level and the main corridors. A five-foot module rhythmically defines the glazing system with horizontal mullions extending the upper floors lines to complete the score on the North and aligned with the Afromosia wood façade on the South.

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

A solid protective front is presented as one approaches the house via the main drive. A split-face limestone plinth defines the garage, while a horizontal band of vertical Afromosia hovers over the main entry. Entering the five foot-wide front door, one is located at the intersection of the two primary corridors. The first, a three-story tall volume, opens to the northern light housing the main stair, which accesses the garage and private bedrooms above. The horizontal corridor leads to the media room, office, and down to the living spaces below. Every space is oriented toward the north, taking every advantage of the site’s unique canyon condition with floor to ceiling glass in both operable and on operable conditions. Moving down the southern stair to the living spaces below, an unobstructed space contains the living, dining, wine room, and kitchen. Glass sliders across the entire north wall invite the outside in over the patio deck and pool.

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

The program is stacked, oscillating on each side of the main stair occupying a central volume clad in vertically slatted Afromosia wood. Set proud of the stair, the master-suite fills the long horizontal volume on the east with floor to ceiling glass and wrapped in Afromosia. The remaining bedrooms occupy the western vertical volume clad with split-face Limestone, which continues toward the south where the garage is located. The public spaces occupy the lower floors of the home. The main living, dining, and kitchen occupy the lower Limestone volume, which opens to the central patio and pool deck. A media room and office are located on the entry-level, opening to a glazed courtyard on the south with an Afromosia plinth overhanging for sun mitigation recessed down a wide set of limestone steps protected from the approaching road.

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

living room, ShubinDonaldson Architects

With the house set into a steep north-facing hillside, solving for difficult light conditions deep in the living spaces was a central concern. Several unique solutions were utilized for pulling natural light into the stacked volumes, including a stair that acts as a light plenum running parallel to a glass entry facade on the south. Another tectonic move is located on the eastern side, where the ceiling plane of the bottom living room is pulled off the eastern stone wall, and a linear skylight is placed. Individual rooms such as mechanical spaces, closets, and a wine room are buried into the hillside utilizing the thermal mass as a performative feature.

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

The San Remo residence is a form carefully crafted to fit into the narrow envelope. Taking full advantage from the hillside conditions, the southern façade defends its edge, while the north opens wide, holding the light and the views beyond. The house nests its spaces, creating interlocking geometries with a strong material pallet that speaks to the surrounding landscape.

kitchen, ShubinDonaldson Architects

dining area, ShubinDonaldson Architects

staircase, ShubinDonaldson Architects

living room, ShubinDonaldson Architects

bedroom, ShubinDonaldson Architects

home office, ShubinDonaldson Architects

bathroom, ShubinDonaldson Architects

fireplace, outdoor living area, ShubinDonaldson Architects

San Remo Residence by ShubinDonaldson Architects

Belcaro Residence by Sexton Lawton Architecture

Sexton Lawton Architecture has designed and completed the modernization of Belcaro Residence, a single-family house in Denver, Colorado. A midcentury modern ranch was expanded and...

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid – CG House

The project consists of the comprehensive reform and expansion of an existing 500 square meters house, as well as the swimming pool project, the reorganization of outdoor spaces and landscaping for the 2,500 square meter plot

SysHaus, Quick Assembly Prefab House by Arthur Casas

The 200m2 syshaus house brings a new concept for contemporary living, where efficiency, practicality and sustainability are not only ideal, but also effective practices.

Paros Island House by React Architects

The work is situated at the Aghios Ioannis Detis location on the island of Paros. It has an eastwards orientation, with a view towards the sea and the Naoussa bay. The area is under a special protection order, and adjacent to it the Environmental Park of Aghios Ioannis Detis has been created.

D Fin House by Craig Steely Architecture

The D Fin House is a classic pole house located on the slopes above Kealakekua Bay on the Big Island of Hawaii. Eight columns support a curved and exposed glue-laminated wood beam structure

Related Articles