Residential ArchitectureHousesHouse in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

House in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

House in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

Project: House in Fruška Gora
Architects: Modelart Arhitekti
Team: D. Mitov, J. Mitov, N. Petković, K. Radovanović i S. Ćirić
Location: Fruška Gora, Serbia
Completed 2021
Photo Credits: Miloš Martinović
Text by Modelart Arhitekti

The house in Fruška Gora was built as a family home. One of the main design challenges was connecting the house with the surroundings and opening the views towards Fruška gora, which resulted in a “broken” shape of the house. Clients wanted to preserve privacy, while at the same time “opening up” to the natural environment. Due to that, the house was withdrawn in relation to the street and located in the central part of the plot. The specific shape of the plot also influenced the position and design of the house. Seen from the street, the house looks closed and monolithic, without large glass surfaces and openings. However, the design of the house suggests a dynamic form, which is fully seen from the yard, where large open facades and glass surfaces dominate.

House in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

The shape of the house is based on a classic gabled roof of a simple shape, placed longitudinally in the direction of the plot. By adding two identical elements placed at an angle to the main cube, the shape of the house became dynamic and open. In the visual sense, the house is dominated by four open facades, emphasizing the functional layout, but also the connection with the environment.

House in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

The “envelope” of the house is shaped in such a way that a great contrast is achieved between the gray brick on the outside and the wooden cladding on the inside. This contrast emphasizes the warmth and sense of security provided by the family home, as a place that protects us from the outside world, giving us comfort and convenience.

living room, Modelart Arhitekti

living room, Modelart Arhitekti

The contrast between the different materials was also transferred to the interior design, where details made of natural materials, such as wood and brick, were used to give the space a dose of rusticity and tactility. The interior is dominated by light tones, which makes the space open and airy. On the other hand, details made of natural materials, such as wood and brick, give the space a warmth and a feeling of “cramming”. By carefully composing different materials, colors and textures, a comfortable and convenient space is obtained.

kitchen, dining room, Modelart Arhitekti

During the construction of the house, an important role was played by the detailed BIM model in ArchiCAD, which was constantly refined in accordance with the situation on the construction site, with constant supervision and communication with the contractors. The interior design was also done in the same BIM model, so that any errors and corrections during execution were minimized.

kitchen, Modelart Arhitekti

home office, Modelart Arhitekti

bathroom, Modelart Arhitekti

House in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

House in Fruška Gora / Modelart Arhitekti

Casa del Sole by Mustard Architects

Our clients, David and Anson, wished to make the most of their sun baked rear garden in East London and posed us a spatial puzzle of wishing to move the existing ground floor bathroom without compromising any of the other rooms.

Tom Robertson Architects Turned Dark Workers’ Cottage into a Contemporary Family Home

The Cable House transforms a small, dark workers’ cottage into a contemporary family home, finding elegant solutions to the challenges posed by the dense urban environment, narrow south-facing site and heritage context.

One-Story 1960s Ranch-Style Home Renovated in California

This one-story 1960s ranch-style home had comparably little going for it beyond being situated on a pretty flat corner lot and a western private backyard orientation with panoramic views of the Pacific Ocean.

Gfell, a Hotel Under the Barn by NOA* Network of Architecture

The Gfell hotel, which is adjacent to the pre-existing Schönblick restaurant, sits alone just a stone's throw from the village of Fiè allo Sciliar, on top of a slope that provides views over unspoiled forests and meadows.

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture

Conceived of as a beacon-like sanctuary within its gritty industrial neighborhood, this 3000sf space serves as Top Chef and James Beard Award Winner Paul Qui’s flagship restaurant.

Related Articles