Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Project: Santarém House
Architects: Diamantino Pinho Architect
Location: Santarém, Portugal
Year 2020
Area: 287 m2
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Diamantino Pinho Architect

The Santarém house is located on the perimeter of an allotment, overlooking the countryside. It is organized with service area on the North side, social area in the center, and a bedroom area on the other end, all facing the generous patio with swimming pool.
Privacy is one of the worked topics, in the demanding task of harmonizing the built in the territory.

Santarém House by Diamantino Pinho ArchitectThe volumes and elevations are organized as a visual reference on the main road axis of the allotment. Contrary to the thankless strategy of the other lots, the pre-existing trees are defended, with their valuable shade under the intense heat of the Ribatejo.
Comfort and simplicity of living are desired, without hurting the will of the design.
The search for simplicity is a complex process.

swimming pool

entrance hall,Diamantino Pinho Architect

Diamantino Pinho Architect

living room, Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

interiors, Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

An Architectural Mass of Two Asymmetrical Blocks in Size, Color and Shape

An Architectural Mass of Two Asymmetrical Blocks in Size, Color and Shape

Architect Raz Melamed, presenting an architectural mass of two asymmetrical blocks in size, color and shape. The white wall that surrounds the house creates a separation from the street through a niche isolated entrance ...
Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio

Our clients understood the challenges behind creating a voluminous, bright and sympathetic extension on the north-facing rear facade of this period property. We matched their ambitions by turning constraints into driving design factors.
Georgian House Oxfordshire

Georgian House Oxfordshire by Louise Holt Design

Georgian House Oxfordshire is a renovation project completed by London-based Louise Holt Design. From the designer: When our clients bought the house it had been...
Tunquen Wooden Retreat

Tunquen Wooden Retreat by DX Arquitectos / Chile

Cabaña Tunquen is a wooden retreat designed by the Chilean studio DX Arquitectos A weekend house located at a short distance from both Santiago and the...

A Personal Oasis In El Born, Barcelona

This apartment in Barcelona was refurbished by Squad One Studio. The project was conceived in collaboration with MC Arquitectes. Text by Squad One: Refurbishment for a...

More Articles Like This