Sapire Residence – Organic Materials Layered in the Mountains

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

Project: Sapire Residence
Architects: Abramson Architects
Landscape Design: Pamela Burton & Co
Builder: AJ Engineering
Location: Pacific Palisades, Los Angeles, California
Lot Area: 2 Aces
Square Footage: 17000 s.f.
Year 2019
Photo Courtesy of Abramson Architects

With a spectacular view of the Santa Monica Mountains and the Pacific Ocean, the Sapire Residence is opened up for a fresh sea breeze and panoramic views. Minimal in form, the layered design flows with an open and relatively informal floorplan to suit the needs of the homeowners.

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

An entrepreneur and family with a passion for healthy living requested a large home on their dramatically sloping 2-acre site. They specifically wanted an informal layout that could be woven into the topography of the property. Wanting to enjoy as much of the site as possible, the client requested the inclusion of steps and landscape pathways to allow for access to more distant parts of the steep site.

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

Situated on a promontory jutting into the canyon below, the hillside retreat boasts multiple vistas of the surrounding canyon and the Pacific Ocean beyond. Since covenants, conditions, and restrictions associated with the property allowed for only a single story above street level, many of the home’s rooms are located on a lower level which daylights onto the downslope side of the house. This modest massing arrangement allows for neighboring properties to see over the roof of the home.

entrace hall, Abramson Architects

In three distinct locations, landscaped topography “fingers” heighten one’s awareness of the natural hillside. Bridges span over these fingers, enhancing and extending the natural graded areas deep into the heart of the home. The design solution offers new perspectives for experiencing the owner’s prized views while providing a glimpse of the topography as it stood before the house was set upon it.

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

Meticulous craftsmanship and authentic building materials are recurring themes best exemplified by the widespread use of board-formed concrete walls, white oak shiplap wall cladding, and painted galvanized steel doors and windows. A datum of wall elevations was carefully laid out to align the joints of the seemingly random board-formed concrete with the adjacent wood boards that come in 3”, 4”, 5”, and 6” widths. Floors, ceilings, steps, lighting, speakers, keypad controls, and outlets were all carefully placed so that no element ever interrupts a joint in the boards.

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

The master suite features a sitting room accented by an artisanal punched metal fireplace. A gracious skylight illuminates the wood paneled hallway and show closets. The en-suite his/her bathroom configuration includes direct pool access and a private patio connected to the marble-clad double walk-in shower.

living room, Abramson Architects

Use of material is central to the design philosophy. The surrounding landscape is reflected in the home through various types of wood. Industrial board form concrete is utilized throughout which perfectly mimics the pattern and grain of the adjacent wood panels to create a continuous flow. Pebble and stone surfaces further integrate the nearby mountainside.

bathroom, Abramson Architects

Operable walls pull abundant daylighting deep into the common spaces. Six reconfigurable screens shield occupants from heat gain and the afternoon wind, allowing the owners to enjoy unobstructed ocean views any time of day or year.

Organic Materials Layered in the Mountains / Abramson Architects

Organic Materials Layered in the Mountains / Abramson Architects

bedroom, Abramson Architects

bedroom, Abramson Architects

 Abramson Architects

 Abramson Architects

 bathroom, Abramson Architects

home office, Abramson Architects

living room, Abramson Architects

terrace, Abramson Architects

garage, Abramson Architects

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

Sapire Residence - Organic Materials Layered in the Mountains

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

The modern glass extension was designed to draw more light deeper into the living areas, but also to visually extend the living space of the house out into the landscape. A brick floor within the sunroom internally folds up into a seated plinth edge which slips through full height glazing to become a strong geometric plinth in the garden.

Bonsai Miniature Trees – a Visual Little Miracle by Japanese Art

The term 'bonsai' is the joining of two words: 'bon' which means container or pot, and 'sai' which means plant or plants. The word bonsai is used in contemporary English to define all miniature trees that are grown in pots or containers by using special methods to control their growth.

Mad Giant Craft Beer by Haldane Martin Iconic Design

Haldane Martin Iconic Design has designed a brewery and restaurant interior for Mad Giant beer that plays with scale referencing oversized metal toy construction...

Fuzzy Dentist House by SO Architects

The Fuzzy Dentist house was considered to still let that path being in function even when the construction is finished, and to appear almost as nothing much happens from constructing this house. The result is a building fuzzily sits between privacy and public domain whereas the owner can live his private life within the double enclosed space.

Barretts Grove Apartment Building in London / Groupwork and Amin Taha

Barretts Grove is an archetypal Victorian street of two storey brick terraced houses later interrupted by detached apartment buildings, a tall red gabled LCC...

Waitpinga House / Mountford Williamson Architecture

Located in South Australia, Waitpinga House is a family retreat designed by Mountford Williamson Architecture. From the architect: This home offers the owners the opportunity to escape the...