Sawmill Retreat / Olson Kundig Architects

- Advertisement -

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects is a winner in the 2017 AIA Housing Awards in the One and Two Family Custom Housing category.

Set in the remote, harsh high desert of California, Sawmill is a family retreat that reflects and weaves into the beautiful, tough, scrubby site. Tough as nails, the house is built to respond to drastic climate variations and is completely off-the-grid, relying on its own solar power and well water. The roof acts as a sun shield or parasol while the house functions as an open-air pavilion when the weather is temperate, thanks to the twenty-six-by-twelve-foot sliding window wall that opens the entire living area to the outdoors.

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 1

The layout is likewise simple and straightforward. Each family member has a private zone that projects out from the main family gathering space: one box for the parents and a box for each of their two kids (and, someday, their future families and extended families). The program also includes an office, a studio workspace, and downstairs storage.

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 2

A massive concrete fireplace contains a unique ventilation system based on a Russian/Finnish design. Outside air is introduced under the hearth from the basement rather than pulling tramp air – air from the outdoors – in through the building envelope. The fireplace is exhausted into the living space, then down into the basement before returning up through the chimney, enhancing the heat exchange to the concrete, which radiates efficiently into the basement and living space.

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 3

All of the walls are concrete block. The floors are cast-in-place concrete with radiant hydronic heating.

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 4

The structural steel was salvaged from a nearby cement mine that was being demolished within 80 miles of the project. They extracted some of the beams from the facility prior to demolition and created an inventory of steel which influenced the building’s design. The wood for the interior stair treads, sliding doors, and dining table was found on site in an existing barn. And the sliding window wall is operated by a found wheel from an old water pump. In the spirit of simplicity, the interior and exterior detailing is kept to a minimum.

Architects: Olson Kundig Architects
Project: Sawmill Retreat
Location: Tehachapi, California, USA
Photography: Kevin Scott

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 5

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 6

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 7

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 8

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 10

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 10

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects 11

- Advertisement -

Afife House / Guilherme Machado Vaz

The Afife house is built in the north of Portugal, in a rural settlement that was established at the foot of the hill and expanded towards the plain, which is used as arable land, and extends to the sea.

Writer’s Coach House by Intervention Architecture

UK studio Intervention Architecture have designed and project managed the complete refurbishment and extension of an existing outbuilding garage in Moseley, Birmingham, to create...

Harry’s Beach House, a Surf and Turf Chic Restaurant in West Seattle

Located along Alki Beach in West Seattle, Harry’s Beach House is the cousin of Harry’s Fine Foods located on Capitol Hill and reflects the same spirit of welcome and home. The Beach House imagines a kind of surf and turf chic that is both nostalgic and fresh.

Victorian Maisonette / Larissa Johnston Architects

Situated in a Conservation Area in Islington, this Victorian maisonette has been reconfigured and extended to create a spacious, light and modern family home....

Royal Residence by William / Kaven Architecture

At the end of a long, sinuous road elevated high above the city in Portland’s beloved Forest Park, the Royal residence is perched elegantly at the coveted ecotone of forest and city along Royal Boulevard.

Wanda Café Optimista by Spanish designer Parolio

Wanda Café Optimista is the latest project brought to life by Spanish designer Parolio. After Madrid was also affected by the years-long recession, Parolio desired that, through its design, the café should give vibes of color, joy, vitality and positive attitude.

Tree House Hotel in China – Qiyunshan by Bengo Studio

The Qiyun Mountain Tree House Hotel is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.

Bravos House / Jobim Carlevaro Arquitetos

Bravos House was designed by Jobim Carlevaro Arquitetos in 2013 and built from 2013 to 2015 at the Porto Riviera Condominium, in Brava Beach,...

The Serra Barn House Features Vernacular Forms and Modern Details

The Serra Barn house takes advantage of the naturally sloping site to organize its contents across two levels. To the east, a two-story element contains the entry, kitchen, and dining spaces, with children’s bedrooms above.

Contemporary Tree House Inspired by Timber Cabins in Cape Town

The architects have been involved with previous projects on this tree-rich property, and were commissioned to design a small contemporary house to compliment the existing collection of buildings - spatially organised around a modern interpretation of the Cape Werf.

Ace Hotel Kyoto / Kengo Kuma and Associates

Designed in partnership with legendary architect Kengo Kuma — the principal architect for the 2020 Tokyo Olympic Stadium — and award-winning and longtime Ace partner Commune Design, Ace Hotel Kyoto is a 213 room hotel and lives in a part new-build and part historic structure