Residential ArchitectureSingle Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

Single Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

Single Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

Project: Single Residence in Tune with Nature
Architects: Stephan Maria Lang Architects
Project Architect: Diana Hess, Hans Kreye
Location: Bayern, Germany
Project size: 480 m2
Site size: 1800 m2
Completion date 2020
Building levels 2
Photo Credits: Sebastian Kolm

The plastic beauty of the building is architecturally designed in perfect harmony with the natural splendor of its surroundings and the needs of a patchwork family of 5 Kids.

Single Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

The L-shaped structure takes the different lighting situations into account. The ground floor gives inside outside space for food Preparation, Cooking, Dining and Living. The upper Floor is hosting the individual rooms.

Main entrance, Stephan Maria Lang Architects

A two-story studio window allows the western mystic light to filter through an old Hornbeam Tree in the center outside. A generous opening to nature in the Morning and the Evening are part of the magic natural ambiance which makes this place so special. Raw materials absorb the light, Larchwood shingles and copper cladding outside reflect the nature to the inside.

Single Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

The quality and beauty of this single residence lay in hidden details, in the surprising views, in the play of light and shadow, and in the integration of landscape, garden, and interior into a Gesamtkunstwerk, an integrated and holistic masterpiece of architecture.

Single Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

The interior design’s concept focuses on light and simple materials. The space makes the interface between concrete ceilings and wood body felt. A central Chimney defines the open kitchen-dining area and is the center of the wooden floor sunken Living room. Through the poetic dimension of natural light, the discovery of shadow, and the light touch of sunlight, rooms were created with the intention to touch the heart and soul. The art of controlling the natural and artificial light in the interior concept brings an immediate physical involvement of the people in the changing seasons’ underlines the volatility of the reality and the interdependence between humans and the natural environment. This requires an organic merge between architecture and nature.

main dining area, Stephan Maria Lang Architects

balcony, Stephan Maria Lang Architects

Single Residence in Tune with Nature / Stephan Maria Lang Architects

San Esteban Apartment Renovated by David Olmos Arquitectos

San Esteban apartment is located right at the heart of Asturias región, Avilés. It faces the stunning green área of Cabruñana park, the enterprise we undertook was part of a 70’s block of flats.

Former Dominican Church Turned into a Modern Library in Athy, Ireland

The building, inspired by the spirit of Vatican II in the 1960’s, has been converted into a state-of-the-art library and auditorium for the local community

Apartment CV in Milan / Nomade Architettura e Interior Design

The CV apartment has not undergone changes in terms of layout and systems, maintaining the existing layout that worked well at the distribution level.

Park View Residence in Seattle / Babienko Architects

Located in the same building as the Park Side residence which we completed four years prior, the original layout of the Park View residence was a mirror image of its predecessor.

Algirdo St Apartment / Rimartus Design Studio

Algirdo St Apartment is a modern and cozy flat designed by the Lithuanian studio Rimartus Design. The apartment is located in Vilnius. From the architect: Almost...

Related Articles