Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

Project: Contemporary Multi-Generational House
Architect: Jost Architects
Builder: Dick Reynolds Building
Location: Kew East, Melbourne, Australian
Area: 2,853 square-foot
Year: 2018
Photography: Shani Hodson-Zoso

Looking to the future, the clients required a house capable of a multi-generational family dynamic including their teenage children, Timba the dog and older parents who frequently visit from overseas but will eventually join them permanently. This contemporary multi-generational house is renovated to include a granny flat for the husband’s parents and strengthen its connection to surrounding green spaces.

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

Located on a complex site with a very steep fall down towards the street with strict council setbacks, results in the house is being recessed in the slope. The banded fascias fold and rake, vertically and horizontally, braiding the building into the streetscape. The functional spaces are layered within this fabric. Externally, the materials are selected for their robust and tonal hue responding to the huge eucalypts enveloping the site and the other beautiful native flora around the Kew Billabong and Yarra River beyond.

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

With the park and Yarra Trail opposite, the requirement for large outdoor areas became less of a priority and prompted defined, and functional interior living spaces that always maintained a visual connection with the scenery beyond. All these living zones have direct access to natural light and cross ventilation with room to room movement, at the first level over the garage and internal granny flat. The private areas on this level, separated by a main corridor, include the master bedroom and an additional formal living area which can be accessed from either end of the dwelling. The upper level houses the two children’s bedrooms and a rooftop balcony with views over the park to the city.

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

The thermally broken window system, passive solar design with eave overhangs, external sliding and fixed timber batten screens as well as a 4.95kW PV System result in simple and manually adaptable dwelling. Considering its generous size it is able to respond to the changing external conditions operating efficiently and effectively to maintain comfort for its occupants.

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

It is a house that will also adapt to the changing demographic of the family and sits comfortably within its environment.

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

interior design, Jost Architects

interior design, Jost Architects

interior design, Jost Architects

bathroom, Jost Architects

KEW EAST HOUSE

KEW EAST HOUSE

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dividing a Large Old Flat into Three Luxury Apartments in Madrid

The project is about dividing a large old flat into three luxury apartments as an investment real state operation in Madrid. This would usually mean that creativity is out of the game. "The more originality, the less chance of success in the market", they say.

Quantum Table is Inspired by the Motion of Subatomic Particles

American designer Jason Phillips has designed Quantum table, an elegant dining piece of furniture. Quantum is a dining table that interprets what the movement or path...

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden.

Argyle Winery Tasting House, Oregon / SERA Architects

Shifting wine production from Dundee to nearby Newberg provided Argyle Winery with the chance to reinvent its visitor experience and transform what was once wine production facilities into a world-class, 21st-century wine destination.

The Rovers Return / Daniel Hopwood

After many years of living in the Near and Far East, our clients retired and returned to London. They wanted a base which is easy to manage, comfortable, feels stylish and new and is also a good backdrop for their art collection.

Architectural Restyling of a Villa in Bulciago, Italy: Yellow & Terrazzo

This project grants a new lease of life to the originally horizontal duplex building through a new vertical dimension, which offers both units individual panoramic views and aspects of the garden, at one time limited to one or the other apartment.