SkinnySCAR in Rotterdam / Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman

The skinnySCAR project shows how forgotten empty spaces in the city can be used. Each city has neglected spaces that can be upgraded to complete the urban fabric, while creating possibilities for new forms of urban living for the adventurous ones. As young architects, Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman saw the potential and challenge of a narrow gap with extreme proportions in an old Rotterdam neighborhood. In 2012 they started the process to buy the plot that was not for sale, and recently finished the entire interior themselves.

The extreme proportions of the plot, only 3.4 meters wide and 20 meters deep, result in a stacked open typology while it was a constructional challenge. Being this narrow and long in relation to the height, a massive foundation and load bearing structure were needed. Hence an elegant solution of two parallel reinforced concrete slabs was introduced in the interior of the house. This way the openings in the facades were not limited by the constructive constraints.

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 1

In order to create tranquil living spaces, the architects have clustered all supporting functions that a dwelling needs, as well as these concrete slabs and installations, in two vertical volumes in the center of the house. These volumes are detached from the side walls to emphasize the 13 meter deep interior and create unexpected vistas in all directions between the different spaces. The staircase is designed in such way that it enhances these spacial qualities.

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 2

The architectural concepts stresses a natural division of living spaces that merge together without harsh boundaries, where the spaces are always connected horizontally and vertically. By placing the volumes and staircase near the center of the house, intimate living spaces appear towards the public street and collective courtyard garden. The living spaces are moderate in size and feel intimate, without feeling to oppressive due to the architectural vistas and fluidity of spaces.

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 3

The organization of living spaces reflects their use throughout the day. On the ground floor is a spacious entrance area and an open kitchen, connected to the collective courtyard garden through high folding doors. The living room and library, mainly used in the evenings, are on the first floor and look out over the lush garden and public street. A void in the living room connects the living spaces on the ground floor and first level, and is used as a hammock with views over the garden and sky. The deep bay window of the library extends over the public street and is dimensioned to be used as a place to sit and read, and detailed in such a way to frame the urban fabric. The most private part of the house, the bedrooms and bathroom, are positioned on the top floor. A skylight above the bathtub gives views over passing clouds and birds, and brings natural day light into the darker zone of the house.

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 15

The materials that are used in the interior are simple and natural. They bring warmth to the interior without dominating the perception. The two vertical volumes are clad in pine plywood that the architect couple could construct themselves, and the rough in site cast concrete floors are not finished on the ceiling side in order to reveal the construction method. Rust stains on the concrete ceiling are a remembrance of the wet season in which they were cast.

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 5

The black masonry facades are adapted to their orientation: it opens up to the garden with a two storey high glass front and panoramic windows, while it remains more private towards the public street. The Brazilian masonry bond functions as a veil that plays with light and shadows of the sun’s rays. They only show the hidden windows towards the street at night when the rooms light up. The bay windows with a minimum of details connect the interior towards the public life, where the inhabitants can sit and watch people passing by.

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 6

The street facade is detailed and materialized in such a way, that it builds on the surrounding urban fabric of the late 19th/early 20th century. The modern house has its own identity with modern details, but still highlights the history of the small gap in the urban context. The project transforms a conventional and traditional way of living and is fitted to their inhabitants as a custom-made suit.

Architects: Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman
Project: skinnySCAR
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area: 140.0 m2
Photography: Ossip van Duivenbode, Vincent van Dordrecht

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 7

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 8

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 9

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 10

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 4

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 12

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 13

SkinnySCAR in Rotterdam Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Culford Gardens Two-Bedroom Apartment in Chelsea, London

The client’s brief called for a two-bedroom apartment that had the spirit and sophistication of traditional and contemporary Japanese architecture without reverting to pastiche.

Brick City House / Studio B Architecture + Interiors

The Brick City House is located in an older Denver neighborhood consisting primarily of small scale, brick bungalows with large entry porches. By organizing the program around the interior courtyard space, the building creates a defined street edge on the corner lot.

Greenwich Village Greek Revival Townhouse / SheltonMindel

Greenwich Village Townhouse is a residential project completed by New York-based SheltonMindel. Brief: In a Manhattan Federal Greek Revival townhouse that had seen extensive renovations in...

Fat Cat Coffee & Cake Located in the Russian City of Perm

Confectionery Fat Cat coffee & cake located in the Russian city of Perm and represents the triumph of mind and taste of the transience...

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Situated within a landmark former warehouse, the project combines two previously renovated apartments into one new home for a young, growing family. With complex lives that require flexible live and work space, the design re-balances the spatial distribution to emphasize a grand, communal area while minimizing the sleeping spaces.

Ghost Cabin, Seattle / SHED Architecture & Design

When contractors were working on the Chophouse Row project in Seattle’s Capitol Hill neighborhood back in 2013, they made a startling discovery. Buried several feet below the eclectic mix of historical buildings they discovered the foundation of a small house