Residential ArchitectureRenovation ProjectsSonoma Farmhouse / McElroy Architecture

Sonoma Farmhouse / McElroy Architecture

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture

Architects: McElroy Architecture
Project: Sonoma Farmhouse
Location: Sonoma, California, United States
Photographs: Feather Weight
Text by McElroy Architecture

The project goals were to expand the building and play up the farmhouse aesthetic in finishes, which became a to the studs remodel. Originally built at the turn of the last century, this modest country house had traditional closed-off rooms and small windows facing the large lot with various outbuildings.

The Sonoma Farmhouse was expanded by adding a master suite in a complementary shape. The existing portion of the home was modernized by opening the floor plan, modifying rooflines and adding large sliding doors to connect to the outdoors visually and physically. Finishes were kept neutral from white lap siding, standing seam roofing and concrete landings at the doors.

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 1

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 2

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 3

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 4

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 5

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 6

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 7

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 8

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 9

Sonoma Farmhouse, McElroy Architecture 10

Fort Greene Brownstone House Divided into Three Duplexes for an Extended Family

The family hired BFDO to help them create three duplexes and a private suite for him and his wife, which required the addition of three new stairs to connect the two floors in each unit and maintain a common access to the roof terrace, rear yard and cellar.

Architecturally Revived Haven by Yoko Kloeden Design

With original architectural features still intact, Yoko transformed the outmoded home to an elevated, contemporary design to suit the young family’s busy lifestyle and to echo their effervescent style.

A Room with a View, Toronto / Superkül

This transformative intervention to a home in midtown Toronto comprises a complete renovation and addition to the second and third floors, reorganizing and rearticulating the private spaces to meet a young family’s evolving needs.

Chamfer Home, Sydney by Stukel Architecture

Optimistic, light filled, youthful and fun. This addition to an inner-west home dynamically negotiates the geometry of the original building whilst addressing a mature and very present tree canopy in the park behind.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging project. The two units had complex floor plans over three levels; including a detached basement. The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors.

Related Articles