Residential ArchitectureRenovation ProjectsContemporary Extension in a Conservation Area - Oxford Road by Chance de...

Contemporary Extension in a Conservation Area – Oxford Road by Chance de Silva

Contemporary Extension in a Conservation Area - Oxford Road by Chance de Silva

Project: Contemporary Extension in a Conservation Area
Architects: Chance de Silva Architects
Location: Oxford Road, London N4
Text and Photo Credits: Chance de Silva

A contemporary extension to a mid-terraced house incorporating a sequence of uses across a single level, each one defined by changes in ceiling pattern. Exposed larch beams shift orientation moving from the rooflit dining space to the main sitting area, and flow externally to a sheltered patio with matching larch pergola.

The exposed beam ‘lived-in’ spaces are visually separated from the ancillary kitchen, which is designed to be visually subservient through its lower ceiling and ‘end shelving’ that caps off the space and allowing the kitchen joinery to read more as living room furniture.

Contemporary Extension in a Conservation Area - Oxford Road by Chance de Silva

A red stock brick wall creates a feature along the ‘lived in’ spaces, and helps guide the eye outside through the bay window. A key aim was to enable views to the garden from the old sitting area via the new bay window sitting area, forming a visual catena of living spaces.

Contemporary Extension in a Conservation Area - Oxford Road by Chance de Silva

An external hierarchy is established on the rear elevation starting with a tall projecting zinc bay that marks the main internal living area – the window seat continues through the frameless bay glazing becoming an outdoor bench.

dining area, Oxford Road by Chance de Silva

A central trellis wall, clad in untreated cedar to differentiate from the main larch beams, solidifies the facade hierarchy and allows plants to grow, tying the elevation in with the surrounding greenery.

kitchen, Oxford Road by Chance de Silva

Deep Dive, a Luxurious New Bar in Seattle by Graham Baba Architects

Deep Dive, a luxurious new bar in Seattle—loosely inspired by the worlds of Charles Darwin and Jules Verne as well as a dash of 1920s speakeasy—seeks to capture the human spirit of curiosity and imagination.

Casa Brutale: a perfect home for James Bond

The architect’s description: Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture....

Casa La Quimera in Chilean Patagonia / Carlos Torres Alcalde

Architects: Ruca Proyectos / Carlos Torres Alcalde Project: Casa La Quimera Location: Aysén Province, XI Región, Chile Area 114.0 sqm Photography: Ignacio Santa Maria Inspired by traditional Chilean architecture, Casa La...

Lagenhet Apartment by AllartsDesign Studio

Located in the city of Pern, Lagenhet apartment was designed by Russian studio AllartsDesign. Description by AllartsDesign: The owner of this apartment is a prosperous...

Two Room Apartment in Trakai by Rimartus Design Studio

Charming woman requested for cozy, light and fun interior in her two room apartment in Trakai, Lithuania. The core of this interior is entresol suspended on steel ropes designed above the kitchen.

Related Articles