South Moravian Village House / ORA

South Moravian Village House

Project: South Moravian Village House
Architect: ORA, Jan Hora, Barbora Hora, Jan Veisser
Project location: Božice, South Moravia, Czech Republic
Completion year 2018
Project size 191 m2
Usable area 169 m2
Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

The task was clear: Design for us a contemporary country house.

Concept
We began by exploring the concept of a contemporary Moravian village. Today, the definition of a rural house in Czechia seems to be ambiguous. Within a village, nobody pays attention to the historical and settlement context anymore. We think that Czech and Moravian village experiences one of the largest urban planning crises in history. Our aim was to show that a country house should not act as an urban villa placed carelessly in the middle of the estate, a phenomenon common for most of today’s projects. Rather than isolating the estate from its surroundings, it needs to open up and find its way back to the street. Instead of turning away from the street, we wanted to highlight its existence. Unlike a garage, a prominent window was to articulate the connection between the interior and the street. Nonetheless, maintaining privacy for the inhabitants formed an important consideration – a private courtyard located behind a wall is also a well-known feature of local country houses.

South Moravian Village House 1

Location
The estate is situated on the edge of a village, where the traditional rural structure has been replaced by villas of a more urban character. It seems as if the house formed an imaginary boundary between the old and the new urbanism. The plot is narrow and sloped. Our design came out in an elongated, single-storey shape. The scale of the house corresponds to the scale of a local traditional homestead. The building border has returned as near to the street and neighbours as regulations and neighbourly relationships permit. If it were only for us, the building would have been pushed right to the edge of the estate as it was usual hundreds of years before.

South Moravian Village House 2

Construction
As the building owner works in agriculture, we first considered using rammed earth as the material for the exterior walls. Using this method, we would have had plenty of cheap straw and dung at our disposal. But in the end, the investor opted for using conventional cellular concrete blocks. The roofing is bright red and the walls of white so pure it makes one’s eye narrow. The traditional porch provides a pleasant shadow.

South Moravian Village House 3

Opening
A gable facade with a bay window forms the face of the house. The bay window gently breaks through the facade and the surface gradually seems to soften. This is one of the main features of the house. We strove to maximize the view and to form a relationship between the house and the street. At the same time, we wanted to articulate the representative gable wall of a country house in a contemporary language. We refused to settle for small windows and wished to avoid exaggerated romanticism.

South Moravian Village House 4

This South Moravian Village House was our first commercial commission. That being so, the house owners expressed a great belief in ourselves. The construction lasted three (together with the initial design phase four) full years. During that time, we became friends with the investors. Until this day, we gladly and often keep coming back to Božice.

South Moravian Village House 5

South Moravian Village House 6

South Moravian Village House 7

South Moravian Village House 8

South Moravian Village House 9

South Moravian Village House 10

South Moravian Village House 11

South Moravian Village House 12

South Moravian Village House 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Light-Filled Family Home for a Growing Family / Modscape

Located just a few minutes’ walk from the beach, this elegant home in Tamarama, NSW is beautifully detailed to create a sophisticated, functional, light-filled family home.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture

After many years in state of abandon, the Musico apartment was an empty shell when it was bought by the client, creating numerous opportunities but also challenges to the design team. At a concept level, the main aim was to enhance the character and the materiality of the space by adding only essential new features.

Ethos: a refined vegetarian restaurant for meat and non-meat eaters

By combining their creative minds, I-AM together with entrepreneur Jessica Kruger have brought the Ethos concept to life. This unique restaurant is located near...

Blackpool House / Glamuzina Architects

Designed by Glamuzina Architects, the Blackpool house stands as a black monolith in a densely populated native landscape. The brief was to design a...

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends

When a lively family of five considered building a weekend home to serve as a hub for their extensive network of family and friends, they decided to return to Rhode Island’s Watch Hill peninsula, a place with family ties reaching back over a century.

Lando Gingerbread collection by Paola Navone

Through the Lando Gingerbread collection, the designer Paola Navone aims to rediscover the suggestive power of wood using unusual combinations of shapes, materials, styles...