Spectral Bridge House / EYRC Architects

Spectral Bridge House / EYRC Architects

Project: Spectral Bridge House
Architects: EYRC Architects
Collaborators: Johannes Girardoni (artist)
Location: Venice, California, United States
Area: 4,076 sf
Year 2018
Photo Credits: Matthew Millman
Text by EYRC Architects

A unique collaboration between the architects and an internationally known artist, the Spectral Bridge House could be called “a vessel for living and art.”
The artist, Johannes Girardoni, creates site-specific projects that explore connections between art, design, technology and architecture.
For this site, a narrow lot in an eclectic urban neighborhood about a mile from the beach, he wanted to build a home that would also be an immersive art experience.

Spectral Bridge House / EYRC Architects

The lower level exterior is shou sugi ban (charred wood cladding), a technique from 18th century Japan.
Ehrlich, Yanai and Girardoni collaborated to integrate art and architecture by creating three two-story living blocks. Their monolithic shapes are disrupted by irregular angles and rotated axes, and are sensitively scaled to surrounding houses.

Spectral Bridge House / EYRC Architects

Lined up in a row, the living areas open to discrete outdoor spaces on both the ground and upper floors, forming multiple decks, gardens and a pool court.
A roof deck above the central volume provides another layer of outdoor space and views out over the neighborhood.
The three structures are connected by Girardoni’s artwork “Spectral Bridge,” which links the first two buildings by a bridge within a glass atrium, and the rear two structures by an exterior bridge.

interior design / EYRC Architects

The “Spectral Bridge” runs on a program timed to the sunset and sunrise, shifting through color sequences based on a year-long evolution of the spectrum. Family and visitors experience it from the inside as a series of spaces defined by lines of light, volumes of color and ambient sound.
Viewed from the outside, the bridge reads as a glowing physical volume, a light sculpture that unifies the architecture.

Spectral Bridge House / EYRC Architects

Interior living spaces include an “art lounge” for colored light and sound baths between the bridges, flanked by separate bedroom wings.

dining space / EYRC Architects

Spectral Bridge House / EYRC Architects

Spectral Bridge House / EYRC Architects

living room / EYRC Architects

hall / EYRC Architects

Spectral Bridge House / EYRC Architects

roof terrace / EYRC Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dallas Mid-Century Modern – TW House by M Gooden Design

This Dallas Mid-Century Modern inspired jewel box is just over 2,200 SF. The quaint footprint features douglas fir vaulted wood ceilings and white oak floors throughout.

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes

This modern Boulder house designed by Arch11 is a place where the domestic life of a young family weaves with the values of two professional athletes and the outdoors. Where this distinction may separate those roles, lines in this structure seeks to bind and integrate.

Conversion of an Old School Building to a New Apartment for a Young Family

Standard Studio in collaboration with CASA Architecten have transformed an old school building into 10 spacious apartments. Description by Standard Studio: Ons Dorp is a...

Vega Cottage, Not Far From the Polar Circle

Vega Cottage was designed by Swedish studio Kolman Boye Architects. Description by architect: The house stands on the island of Vega in the Norwegian archipelago...

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

The Balmoral House is located within the lower north-shore suburb of Balmoral. The site presents many difficulties being wedged shaped, on the low side of the street, hemmed in by two substantial existing houses and with just half the land area of its neighbours.

Cherry Residence by Semple Brown Design

The Cherry residence was strategically laid out to maximize views to the mountains from the primary public spaces, while allowing the private spaces to recede and still take advantage of the site and site lines to the west.