Residential ArchitectureHousesMilwood Residence, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

Project: Milwood Residence
General Contractor/Developer: Gold Lion Construction Inc.
Interior Design: KuskinMay Design
Structural Engineer: Bricy Company
Location: Venice Beach, California, United States
Project size: 3757 ft2
Completion date 2019
Photographer: Virtually Here Studios

Located in heart of the Venice neighborhood, the Milwood Residence is a 3,700 square foot single family home created with the intention of connecting its occupants to each other and their surroundings.

Milwood Residence, Venice Beach, California

Sensible programmatic adjacency and an open floor plan define the spaces at ground level. Occupants can move freely between common spaces which extend to exterior spaces as well as vertically via a central circulation ‘void’ to the roof deck.

Milwood Residence, Venice Beach, California

The ‘void’ was achieved via a custom operable skylight which fills the space of the circulation core for the home and allows access to the roof deck. This solved an architectural problem common to homes in the area. Many homes in Venice have roof decks, however, the code only allows a small amount of space to extend above the building height limit in order to allow an interior stair to reach the roof. The result are homes scattered throughout Venice whose overall massing appears to be wearing the same ugly little hat. The design of the Milwood Residence solved this which ultimately contributed to overall design remaining true to the scale and character of the surrounding neighborhood. Communication and community outreach in Venice were of the utmost importance throughout the design process in order to achieve this.

Milwood Residence, Venice Beach, California

The home demonstrates how thoughtful, straightforward design and creative problem solving can not only create a positive impact on the daily lives of those who live within, but also on the surrounding community.

Milwood Residence, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

dining room, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

living room, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

bedroom, Venice Beach, California

bathroom, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

living room, Venice Beach, California

terrace, fireplace, Venice Beach, California

Milwood Residence, Venice Beach, California

plan

plan1

plan2

Subscribe to our newsletter

Bath Project by Natasha Chibiriak – without Floor Tiles and Crockery

One of the tasks undertaken by the Russian designer Natasha Chibiriak ( 1plus1 studio ) in the execution of this bath project was to not use floor tiles and crockery. So this is how the idea of using an artificial teak wood wall has appeared, which gives more warmth to the space.

Apartment in Guarda, InStone by DRK Atelier

In an early seventies building, we found an uncharacterized apartment in Guarda, too compartmentalized and with little natural light.

Y/A/O House, Bangkok / Octane Architect & Design

All 3 parts of Y/A/O House are connected with a courtyard garden, finished with a gravel path and beautiful cape jasmines as sculpture plants at the center.

Tinhouse: Rural House on the Isle of Skye / Scotland

Tinhouse is located on the northwestern tip of the Isle of Skye, on a steeply sloping site overlooking The Minch, the body of water...

70 sqm Apartment Designed by Pascali Semerdjian for a Young Couple

The 70 sqm apartment designed for a young couple, consists basically of a unique volume of “Pau Ferro” wood that houses almost all the functional spaces of the apartment

Recommended Stories